Posle uzbune mirno kod Jagnjenice

Izvor: RTS, 01.Dec.2011, 04:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle uzbune mirno kod Jagnjenice

Kfor će ukloniti barikade na severu Kosova ako to ne učine Srbi, rekao portparol međunarodnih snaga Uve Novicki. Vojnici Kfora rano jutros isključili, pa ponovo aktivirali reflektore, kojima osvetljavaju prostor oko barikade kod Jagnjenice. Aktivirane sirene za uzbunu, ali se situacija smirila kada je utvrđeno da nema novih pokreta jedinica Kfora.

17.00 - Kfor zatražio uklanjanje barikada na srpskoj strani administrativne linije kod Brnjaka i Jarinja i zatvaranje alternativnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << puta kod Jagnjenice.

15.20 - Za danas najavljene konsultacije predsednika opština sa severa Kosova i Metohije odložene su za sutra.

11.17 - Završen razgovor Ristića i Konrada. Novi sastanak sa predstavnikom Kfora sutra u Zubinom Potoku.

10.15 - Pukovnik Kfora Adolf Konrad stigao u Jagnjenicu, gde je sa predsednikom Opštine Zubin Potok Slavišom Ristićem obišao barikade, nakon čega je počeo razgovor.

03.00 - Reflektori ponovo uključeni. Nema pokreta jedinica Kfora. Situacija na Jagnjenici mirna.

Portparol Kfora Uve Novicki izjavio je da će Kfor ukloniti barikade na severu Kosova ako to ne učine Srbi. "Rešenje može biti samo da je svima garantovana bezuslovna sloboda kretanja uključujući i Kfor. Ali ako se to ne dogodi, Kfor će se ponašati kao i u prošlosti i ako bude postojala potreba za tim, uklonićemo barikade sami ako vi to ne uradite", rekao je Novicki.

Kfor pozdravlja poziv predsednika Borisa Tadića da barikade na severu Kosova budu uklonjene, ali očekuje i "konkretne akcije".

"Srbija bi direktno mogla da ukloni barikade na srpskoj strani administrativne linije kod Brnjaka i Jarinja. Ovo se može učiniti bez problema", navodi se u saopštenju Kfora.

Kfor je, istovremeno, pozvao kosmetske Srbe da zatvori "nelegalnu zaobilaznicu" kod Jagnjenice i da uklone novopostavljene barikade sa obe strane raskrsnice. Posle toga bi Kfor uspostavio kontrolni punkt za proveru vozila na ovoj lokaciji.

Uve Novicki je ocenio da sporazumi mogu biti postignuti samo na političkom nivou i da se rezultati mogu postići samo razgovorima. Novicki je istakao da Kfor želi da izbegne bilo kakve sukobe poput onih koji su se dogodili u ponedeljak u Jagnjenici i za te incidente okrivio malu grupu radikalnih protestanata.

Novicki se nada da će predstavnici Kfora i predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić na sutrašnjem sastanku u opštini Zubin Potok postići rezultate.

Inače, vojnici Kfora isključili su, nešto pre dva sata posle ponoći, reflektore kojima osvetljavaju prostor oko barikade. U Zubinom Potoku su se, potom, oglasile sirene za uzbunu.

Građani su počeli da se okupljaju i kreću se prema barikadi kod Jagnjenice, strahujući da bi Kfor mogao da zatvori alternativni prolaz pored barikade, javio je reporter RTS-a sa mesta događaja. Pošto su reflektori ponovo aktivirani, situacija se smirila.

U Jagnjenicu je, oko 10 časova, stigao komandant Kforovog tima za vezu, švajcarski pukovnik Adolf Konrad, koji je, sa predsednikom opštine Zubin Potok Slavišom Ristićem, obišao barikade u Jagnjenici.

Tokom razgovora, održanog bez prisustva novinara, Ristić je informisao Konrada o trenutnom stanju u Jagnjenici. Švajcarski pukovnik je rekao da nema mandat da daje izjave i predlaže rešenja, i da će o trenutnom stanju izvestiti komandu Kfora.

"Sve zavisi od Kfora. Mi ćemo tražiti rešenja, a narod će ostati na barikadama dok bude potrebno", rekao je Ristić nakon razgovora, ocenjujući da barikade nisu problem već "sredstvo borbe srpskog naroda za opstanak".

Zahtevi Srba su potpuno jasni, ocenio je on, navodeći da se traži potpuna i bezuslovna sloboda kretanja svih građana na putu Zubin Potok-Zvečan. Srbi, kako je rekao, poštuju Kfor, spremni su na razgovore, ali od traže da međunarodne snage poštuju svoj mandat i neučestvuju u akcijama čiji je cilj integracija severa u institucije nazavisnog Kosova.

Za sutra, u 10 časova, dogovoren je novi sastanak sa austrijskim komandantom Kfora, koji je komandovao akcijama međunarodnih snaga u Jagnjenici u ponedeljak i utorak.

Konsultacije predsednika opština sa severa Kosova, najavljene za danas, odložene su za sutra, rekao je Tanjugu predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić. Na sastanku bi trebalo da bude usaglašen termin održavanja zajedničke sednice četiri opštine, o pozivu predsednika Tadića za uklanjanje barikada.

Nemački i austrijski pripadnici Kfora uklonili su, 28. novembra oko 9.15 časova, barikadu u Jagnjenici na putu Kosovska Mitrovca-Zubin Potok. Kfor je oklopnim transporterom izgurao kamione i autobus kojima je bio blokiran put, a zatim postavio bodljikavu žicu umesto barikade.

Tom prilikom sukobili su se građani na barikadi i pripadnici Kfora. Od upotrebe gumenih metaka, fizičke sile, vodenih topova i suzavca povređeno je više desetina Srba (35 do 50 - zavisno od izvora) i 25 vojnika Kfora od kojih su dvojica zadobli ustrelne rane.

Srbi su tokom dana nedaleko od stare barikade postavili novu. Upotrebljeni su vodeni topovi. Kfor je upozorio da je dobio dozvolu da koristi bojevu municiju, ukoliko vojnici budu napadnuti.

Dan kasnije meštani su napravili alternativni put oko barikade koju je zauzeo Kfor, a novu postavili na putu ka Zvečanu. Kfor je upotrebio suzavac. Razgovor predstavnika Kfora i predsednika Opštine Zubin Potok nije dao rezultate.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.