Porodice traže reakciju predsednika

Izvor: RTS, 22.Apr.2010, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice traže reakciju predsednika

Porodice radnika RTS-a koji su poginuli u NATO bombardovanju 1999. godine zatražile su u pismu predsedniku Srbije da se založi za procesuiranje odgovornih za tu tragediju.

U pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, porodice nastradalih radnika RTS-a u NATO bombardovanju, navele su da im je on pre šest godina u ime Demokratske stranke obećao da će se založiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za "istinu u rasvetljavanju tog tragičnog događaja".

"Za tih šest godina, od Vašeg pisma do danas, porodice su, radeći posao tužilaštva i policije, sakupile mnogobrojne dokaze i - dozvolite mi tu napomenu - utvrdile istinu u slučaju ubistva svojih najmilijih", navodi se u pismu koje je u ime porodica potpisala Žanka Stojanović, majka poginulog Nebojše Stojanovića.

Porodice ocenjuju da je to bilo državno ubistvo šesnaestoro ljudi, i da se ono suštinski ne razlikuje od ubistva Ivana Stambolića, ili Slavka Ćuruvije.

"Jednostavna je istina, da je ubistvo tehničara Televizije Srbije obavljeno uz učešće odgovarajućih državnih institucija Republike Srbije, uključujući Vojsku, dok je Stambolića recimo ubila Državna bezbednost", navodi se u pismu.

Dodaje se da su tužilaštva, prvenstveno Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, odlučila su da ignorišu svoje zakonske obaveze i da ne uzmu u postupak nove dokaze koje su im podnele porodice.

"Specijalno tužilaštvo bilo je dužno da u roku od mesec dana odgovori na predstavke koje su mu bile upućene 2006. i 2009. Razlozi ignorisanja očito leže upravo u toj umešanosti Vojske (i Ministarstva odbrane) u ubistvo šesnaestoro tehničara Televizije Srbije", navodi se u pismu predsedniku Tadiću.

Porodice su poručile da se obraćaju predsedniku kao poslednjoj instanci zaštite zakona, pre nego što se obrate međunarodnim sudski telima.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.