Pomilovanje, zastarevanje, nagodba

Izvor: B92, Beta, 15.Sep.2010, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomilovanje, zastarevanje, nagodba

Beograd -- Različiti pristupi u slučajevima Bogoljuba Arsenijevića Makija, Marka Miloševića i Miladina Kovačevića, odslikavaju mane pravosuđa u Srbiji, ocenjuju pravnici.

Posle snažnog pritiska javnosti, jedan od vođa građanskih protesta tokom režima Slobodana Miloševića - Bogoljub Arsenijević Maki, pušten je iz pritvora.

Slobodu je dobio pomilovanjem predsednika Srbije Borisa Tadića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << , oslobađanjem od krivičnog gonjenja koje traje 11 godina.

Arsenijević ne krije da je ogorčen zbog načina na koji je danas u Srbiji zaslužio slobodu, i podseća na sudske procese koji prate živote i drugih građana koji su bili deo otpora režimu iz devedesetih godina.

Pred zaokruživanje decenije od petooktobarskih promena, ponovo smo u prilici da postavimo pitanje – da li su i ovo godine koje su nam pojeli skakavci?

Valjevac Bogoljub Arsenijević Maki, jedan od boraca protiv režima Slobodana Miloševića, nije krio razočaranje po izlasku iz pritvora.

"Ja sam Miloševića smatrao kao zlo. Nema zla, došla demokratija, ali imao sam lični problem – 11 godina je to zlo nastavilo da se igra sa mnom, a to zlo više nije bilo Milošević, već je dobilo drugi oblik, a taj oblik se sada zvao, ne socijalizam, ne komunizam, nego demokratija”, rekao je Maki za B92.

"Da mi se to desilo od Dačića, od ovih radikala, bio bih srećan... Kako sad ja moju decu da učim? Prosto, ja sam razočaran, osećam se loše zbog toga”, naveo je on.

Maki kaže da nije želeo pomilovanje, jer nije kriv, ali da prihvata aboliranje od krivičnog gonjenja koje je dobio od predsednika Republike.

Kaže i da je svemu tome prethodio niz akcija koje su, za njegovo oslobađanje, vodili neki bivši Otporaši, sada funkcioneri aktuelne vlasti – poslanik Srđan Milivojević i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Slobodan Homen kaže da njihov potez ima određenu poruku.

"Ovo je naša odluka i poruka svima da politička suđenja nećemo dozvoliti", poručuje on.

To nameće i pitanje zašto se uvek naknadno pitamo zašto nešto nismo na vreme uradili?

"Politčki uticaj na reformisano pravosuđe"

Profesorka prava na Univerzitetu Union Vesna Rakić-Vodinelić u razgovoru za B92 kao realan problem danas u Srbiji navodi politički uticaj na reformisano pravosuđe.

"Svi ovi potezi, dakle i to da je jedan od tih krivičnih postupaka završen aktom šefa države, a ne pravosuđa (slučaj Bogoljuba Arsenijevića), da je jedan od njih završen sporazumom za koji u ovom trenutku nije izvesno da li će biti odobren, da li ispunjava zakonske uslove, pogotovu one koje se tiču pravičnosti (slučaj Miladina Kovačevića) i jedno smišljeno zastarevanje krivičnog postupka prema Marku Miloševiću, mene navodi na zaključak da zapravo nisu tu u pitanju ni ’svastikin but i kljukana dinastija’, nego jedno politički dirigovano pravosuđe što smo posle ove reforme pravosuđa i mogli da očekujemo", smatra ona.

"Sada se pokazuje da je taj izbor sudija imao mnogo jači politički uticaj nego što bi jedna pravna država sebi smela da dozvoli", upozorava Rakić-Vodinelićeva.

"Čovek je gorak kad vidi ovakve stvari"

Žarko Korać, predsednik SDU, jedne od partija koja je bila deo borbe protiv tadašnjeg režima, takođe smatra da koreni tih problema leže u pravosudnom sistemu.

"Brže-bolje pomilujete čoveka, a zapravo abolirate pravosudni sistem koji je dozvolio da dođe do ovakve svinjarije", ocenjuje on.

"Znači, na osnovu jedne lažne prijave vlasti iz tog vremena, da to sam uradi sistem koji se gradi – ne, nego na kraju on (Arsenijević) je otišao u zatvor, a Marko Milošević, švercer cigareta, pun miliona, sedi u Moskvi i verovatno nam se svima smeje", ogorčen je Korać.

"Zastareo je proces protiv Marka Miloševića za njegovo bahato, sadističko i ne znam kakvo sve ponašanje u Požarevcu, gde je motornom testerom pretio ljudima zavezanim za stolice u njegovoj diskoteci. Znate, čovek je gorak kad vidi ovakve stvari", navodi on.

Poruku koju država namerava da pošalje, a o kojoj je govorio i Slobodan Homen, čekaju, kako smo juče mogli čuti, i u Požarevcu.

Predstavnici nekadašnjeg Otpora nisu u prilici da čuju da li je sin bivšeg jugoslovenskog predsednika Marko Milošević odgovoran za njihovo prebijanje devedesetih godina.

Takođe je i pitanje kakva je poruka posle nagodbe koju je u sudu dobio Miladin Kovačević. Podsetimo, ima priliku da – umesto osam zaprećenih - odsluži dve godine i tri meseca zatvora zbog prebijanja američkog državljanina, čijoj je porodici ova država platila i odštetu od skoro milion dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.