Položen kamen temeljac za most Zemun-Borča

Izvor: Glas javnosti, 15.Jul.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položen kamen temeljac za most Zemun-Borča

BEOGRAD  - Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Bangu položili su juče kamen temaljac za izgradnju mosta od Zemuna do Borče, koji bi trebalo da bude završen na proleće 2014. godine.

Tadić je rekao da postavljanjem kamena temeljca za novi most, Srbija počinje novi sistem ekonomskih mera, koje treba da povećaju zaposlenost i ponovo pokrenu rast proizvodnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
On je istakao da su infrastrukturni projekti, koji se grade na skoro svakoj tački naše zemlje, najbolji način da se otvore perspektive zapošljavanja.

Izgradnja mosta, dodao je on, podstiče novi model izgradnje infrastrukture u Srbiji i predstavlja još jedan materijalni dokaz velikog prijateljstva i bliskosti naroda Srbije i Kine.

Prema mišljenju Tadića, Kina će u najskorije vreme sasvim sigurno postati dominantan ekonomski činilac u svetskim kretanjima, jer "ne postoji tačka na ovom svetu na kojoj se ne pita za kinesko mišljenje, koje je svugde od suštinske važnosti".

"Kinesko prisustvo je pretpostavka razvoja", konstatovao je Tadić i naglasio da je most Zemun-Borča samo prvi veliki projekat Kine i Srbije, jer dve zemlje "čeka još mnogo zajedničkih projekata".

Ovaj most će, naglasio je on, za Beograd i Srbiju predstavljati istorijski korak, jer će glavni grad snažno zakoračiti na drugu obalu Dunava, gde će početi izgradnja novog stambeno-poslovnog kompleksa.

Vu Bangu je najavio da će kineska vlada ohrabriti moćna i ugledna preduzeća iz te zemlje da investiraju u Srbiju i dodao da su srpske firme u dobrodošle da posluju u Kini.

"Nadamo se da će vlade dveju zemalja stvoriti povoljne uslove i omogućiti bolju saradnju preduzeća i u velikim projektima, kako bi se ostvario suštinski napredak kinesko-srpske ekonomsko-trgovinske saradnje", na dobrobit naroda dveju zemalja, rekao je on.

Polaganju kamena temeljca za most Zemun-Borča prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković sa velikim brojem ministara, predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, kao i najviši zvaničnici gradske vlasti Beograda.

Most, na kojem će radovi početi u aprilu iduće godine, će biti dug 1,5 kilometar, a dužina pristupnih saobraćajnica iznosiće 21,5 kilometar.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.