Izvor: B92, 01.Dec.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška pozivima za mir

Brisel -- Predsednik Političkog odbora Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Bjorn von Sidov podržao je pozive za zaustavljanje nasilja na severu Kosova.

"Potpuno poštujem istovremene izjave šefova država, Srbije - Borisa Tadića i Kosova - Atifete Jahjage, kao i izjavu premijera Kosova Hašima Tačija povodom opasne i teške situacije na severu Kosova. Svi oni su se založili za nenasilje na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova. Potpuno to podržavam", rekao je Von Sidov za agenciju Beta.

On je dodao da "želi da sve strane aktivno promovišu pregovore i budu posvećene poboljšanju uslova na severu Kosova".

"Kfor i Euleks imaju moju punu podršku", dodao je Von Sidov, koji je i izvestilac PS SE za Kosovo.

Predsednik političkog odbora PS SE najavio je da će opet posetiti Kosovo i Beograd u januaru.

Bjorn von Sidov je u novembru posetio Kosovo i prema saopštenju PSSE, naglasio da "rešenje za trenutnu situaciju na severu Kosova leži u traženju kompromisa, s tim da sve strane učine ustupke", pošto ovakva situacije nije ni u čijem srednjoročnom ili dugoročnom interesu.

"Nametnuta rešenja neće funkcionisati", naglasio je Von Sidov ukazujući da je sporazum od suštinskog značaja za evrointegracije Beograda i Prištine.

On je pozvao kosovske vlasti da preduzmu jasne mere da pristupe ljudima na severu Kosova, što bi moglo da "podstakne osećaj poverenja" među kosovskim Srbima.

Von Sidov je rekao i da očekuje konstruktivan stav i spremnost za dijalog i saradnju od srpskih vođa na severu.

"Gledanje u budućnost, a ne u prošlost je jedini put napred", dodao je.

Spor na severu ne bi trebalo da zaustavi napredak u ostalim oblastima. Svi ljudi na Kosovu bi trebalo da imaju iste standarde u zaštiti ljudskih prava kao i drugi u Evropi, rekao je Von Sidov.

Tokom posete Kosovu Von Sidov se sastao s predsednicom i premijerom Kosova, ministrima za lokalnu upravu, ministrom za povratak i predstavnicima kosovske skupštine. U severnoj Mitrovici je razgovarao s predsednicima četiri opštine i lokalnim nevladinim organizacijama.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Eulex

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.