Testiranje novog mosta kod Beške

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2011, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiranje novog mosta kod Beške

BEŠKA -

Saobraćajni institut CIP počeo je danas testiranje novog mosta preko Dunava kod Beške, a ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić je najavio da će taj most biti pušten u rad do kraja ovog meseca i pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da ga svečano otvori.

"Meni bi bila čast da most otvori predsednik Tadić koji bi trebalo da otvori i preostale dve deonice auto-puta od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Horgoša do Novog Sada u dužini od oko 14 kilometara. Pozivamo ga da on odluči kada će biti otvaranje", rekao je Mrkonjić.

On je istakao da će ceo auto-put od Horgoša do Novog Sada biti pušten u rad do kraja septembra.

Ceo auto-put od Horgoša do Novog Sada biće gotov kada budu otvorene još dve deonice od Feketića do Srbobrana, ukupne dužine 14 kilometara.

"Dok drugi pričaju o putu ka Evropi mi smo završili put ka Evropi", rekao je Mrkonjić, dodajući da će Srbija sa završetkom severnog kraka Koridora 10 i novim mostom preko Dunava kod Beške sa pristupnim putevima, imati auto-put od Horgoša do Beograda.

Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak je rekao da su to javno preduzeće i izvođač radova austrijska "Alpina" pokazali da novi most kod Beške može da se izgradi za tri godine.

On je najavio da će po otvaranju novog mosta početi rekonstrukcija starog mosta, koja će podrazumevati njegovo zatvaranje za saobraćaj u oktobru, dok će radovi trajati nekoliko meseci.

Zamenik direktora projekta izgradnje mosta iz "Alpine" Slobodan Mitrović je rekao da se trenutno privode kraju radovi na asfaltiranju pristupnog puta na južnoj obali Dunava.

Preko novog mosta kod Beške koji je dugačak 2.205 metara danas je preko 210 metara konstrukcije prešlo 12 velikih kamiona sa teretom - peskom od 360 tona čime je počelo ispitivanje statičkih i dinamičkih karakteristika mosta.

Inženjer CIP-a Ljubomir Vlajić je rekao da će preliminarni izveštaji o testiranju mosta, koje će trajati tri dana, biti gotovi naredne sedmice, a da će detaljan elaborat o ispitivanju mosta biti završen u naredna dva meseca.

Rezultati ispitivanja biće obrađeni u specijalnom elaboratu koji će ispitivači napraviti nakon završenog rada na terenu i biće uvršćeni u dokumentaciju o izvedenom objektu koja je takođe predviđena zakonom.

U novi most kod Beške je ugrađeno 67.000 kubika betona, 50 kilometara kablova za prednaprezanje, 10.000 tona armature, najkvalitetnije dilatacije iz Švajcarske i drugi savremeni materijali.

U izgradnji je primenjena najnovija tehnologija, na primer svi šipovi u reci su obeležavani "GPS" sistemom, obavljeno je modelsko ispitivanje temelja u reci u Institutu Jaroslav Černi, a korišćene su i dve najnovije skele za gradnju i satelitski snimci radara za utvrđivanje razmera klizišta.

Tender za izgradnju novog mosta preko Dunava kod Beške je raspisan 2004. godine, a radovi su počeli 2008.

Ugovorena vrednost radova za izgradnju novog mosta iznosi 33,7 miliona evra, što finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ali će zbog naknadnih radova konačna cena tek biti poznata.

Austrijska "Alpina" je najavila da će novi most na Dunavu biti otvoren za saobraćaj 30. septembra.

Putevi Srbije biće delimično reorganizovani

Mrkonjić je dodao da će Javno preduzeće "Putevi Srbije" do kraja godine biti delimično reorganizovano.

Komentarišući izveštaj finske konsultantske kuće "Destia" o poslovanju "Puteva Srbije", Mrkonjić je rekao da je ta firma dala pozitivnu ocenu stanja u preduzeću "Putevi Srbije".

"Očekivao sam da će rezultati biti mnogo lošiji", rekao je Mrkonjić i dodao da se, međutim, pokazalo da su Putevi Srbije relativno dobro organizovani, ali da se moraju "i doorganizovati".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Most kog Beške do kraja septembra

Izvor: Beta, 21.Sep.2011

NOVI SAD, 21. septembra 2011. (Beta) - Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić najavio je u sredu da će most na Dunavu kod Beške i autoput od Horgoša do Novog Sada za saobraćaj biti otvoreni do kraja septembra...Mrkonjić je prisustvovao početku probnog ispitivanja otperećenja mosta...

Nastavak na Beta...

Počelo testiranje mosta kod Beške

Izvor: Blic, 21.Sep.2011

Testiranje novog mosta kod Beške, koji se gradi od 2008. godine, počelo je jutros. Stručnjaci Saobraćajnog instituta CIP izvode na njemu testove opterećenja, koji su neophodni da bi se ostvarile najave”Alpine” I dugoočekivani most na Dunavu bio pušten u saobraćaj do 30. septembra. ..U sklopu...

Nastavak na Blic...

Mrkonjić: Završili smo put ka EU

Izvor: B92, 21.Sep.2011

Beograd -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio da će most kod Beške i autoput od Horgoša do Novog Sada za saobraćaj biti otvoreni do kraja septembra..."Dok drugi pričaju o putu ka Ervopi mi smo završli put ka njoj", rekao je Mrkonjić i pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.