Počelo suđenje Joci Amsterdamu

Izvor: B92, Tanjug, 20.Apr.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Joci Amsterdamu

Beograd -- U Specijalnom sudu počelo suđenje Sretenu Jociću za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franića. Jocić tvrdi da nije kriv za ubistvo hrvatskog novinara.

U Specijalnom sudu je počelo suđenje Sretenu Jociću, poznatom kao Joca Amsterdam. On je optužen za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića. Jocić tvrdi da nije kriv i da je uhapšen na osnovu poverljive hrvatsko-crnogorske informacije da bi mogao da ugrozi predsednika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Borisa Tadića za račun hrvatske, crnogorske i albanske mafije.

"Nisam ubio Pukanića, nisam platio, organizovao, naručio niti želeo njegovo ubistvo”, rekao je Sreten Jocić.

On je pred Sudskim većem rekao da ne poznaje preostale optužene i da je uhapšen na osnovu policijsko-politčkog dogovora da se Hrvatskoj napravi ustupak.

Kako je rekao, uhapšen je zbog navodne bezbednosne informcije da može da ugrozi predsednika Srbije i to za račun srpske, crnogorske, hrvatske i albanske mafije.

Jocić je rekao da u sudskim spisima nema ni jednog dokaza niti izjave svedoka koji njega terete da je umešan u Pukanićevu smrt.

Prethodno, zamenik republičkog javnog tužioca, Jovica Jovanović pročitao je optužnicu, koja Jocića tereti da je tokom 2008. godine organizovao regionalnu kriminalnu grupu da ubije Ivu Pukanića, za sumu koja nije manja od milion i petsto hiljada evra.

Za ubistvo Pukanića od februara prošle godine vodi se paralelan proces pred županijskim sudom u Hrvatskoj, pa je interesovanje tamošnje javnosti veoma veliko.

Dvadesetak novinara hrvatskih medija akreditovano je da prati ovo suđenje.

Nakon Jocića, o optužnici će se izjasniti i preostala dvojica optuženih, a posle toga će se preći na saslušanje tridesetak svedoka, od kojih šest ima zaštićen identitet.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević kaže za B92 da će tokom suđenja Jociću prvi put biti izvedeni zaštićeni svedoci.

"O tome kako će izgledati njegova odbrana ja ništa ne mogu da kažem. Počinje suđenje čitanjem optužnice i tada će biti data reč optuženom. Što se tiče dokaza koji idu sada, a nismo imali pri Specijalnom sudu, to će biti zaštićeni svedoci, znači njihov identitet se ne zna. Za to suđenje je veliko interesovanje, naročito za novinare iz Hrvatske, imamo veliki broj akreditacija", kaže Kovačevićeva.

Pred županijskim sudom u Zagrebu se vodi paralelni proces za ubistvo Pukanića i Franića. To suđenje je počelo u februaru ove godine.

Četvorica optuženih, koji su dostupni hrvatskom pravosuđu, Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović, izjavili su tada da se ne osećaju krivim ni po jednoj tački optužnice. Robert Matanić koji je tokom istrage upravo Sretena Jocića označio kao naručioca ubistva, u prvom pojavljivanju pred sudom je promenio taj iskaz.

On je izneo tvrdnju da je Jocića lažno optužio jer mu je Tužilaštvo obećalo da će u tom slučaju dobiti status svedoka saradnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.