Počeli radovi na Koridoru 11

Izvor: RTS, 20.Apr.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli radovi na Koridoru 11

Polaganjem kamena temeljca u selu Dići kod Ljiga zvanično počeli radovi na deonici auto-puta Beograd–Južni Jadran. Izgradnja deonice duge 40 kilometara koštaće oko 308 miliona evra. U finansiranju projekta učestvuje i Azerbejdžan.

U selu Dići nadomak Ljiga počeli su radovi na izgradnji deonice auto-puta Beograd–Južni Jadran od Ljiga do Preljine.

Izgradnja deonice duge 40 kilometara koštaće oko 308 miliona evra. Rok za završetak radova je tri i po godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a kamen temeljac položili su predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov, prenosi Tanjug.

Tadić, koji je omogućio saradnju sa Azerbejdžanom na ovom važnom infrastrukturnom projektu, rekao je da veruje da će dve zemlje koje su razvile uspešno strateško partnernostvo, a čiji je prvi rezultat gradnja auto-puta ka Jadranu, nastaviti i u budućnosti zajedno da rade na projektima u oblasti energetike, hemijske industrije i u drugim sektorima.

"Azerbejdžan je zemlja koja se dinamičnio razvija i samo prvi pogled na njihove energetske potencijale ostavlja vas zatečenim. Verujem da i Srbija može doživeti snažan razvoj u narednom periodu", rekao je Tadić i ukazao da je u poslednje četiri godine uspostavljen sistem koji daje rezultate, dovodi investitore i omogućava izgradnju infrastrukture.

Tadić je rekao da veruje da će tokom ove godine početi da se gradi i deonica puta od Beograda do Ljiga i podsetio da je Koridor 11 zamisao koji su zajedno kreirali on i ministar Milutin Mrkonjić u Nacionalnom savetu za infrastrukturu.

Ambasador Hasanov rekao je da je taj projekt koji je proistekao iz strateškog partnerstva Srbije i Azerbejdžana očigledan primer uspešne multilateralne saradnje i prijateljstva dve zemlje.

"Pre dve nedelje potpisan je sporazum o izgradnji ovog koridora, a danas već vidimo rezultate i vidimo da je ispunjeno ono što je rečeno, što je retko i na tome vam čestitam, gospodine Tadiću," rekao je Hasanov i dodao da je Tadić glavni inicijator saradnje i veliki prijatelj Azerbejdžana.

Za izgradnju deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine dobijen je kredit od Vlade Azerbejdžana od 308 miliona evra, po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine.

Trasu čine tri deonice: Ljig–Boljkovci, Boljkovci–Takovo i Takovo–Preljina, a glavni izvođač radova je azerbejdžanska firma "Azvirt", dok će gotovo polovinu posla obavljati domaća građevinska operativa.

Autoput Beograd–Južni Jadran predstavlja vezu između Srbije i Crne Gore odnosno najkraću vezu Beograda i njegovog zaleđa sa Južnim Jadranom, a trebalo bi da poveže Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju.

Predviđeno je da na trasi koja se gradi budu dve petlje: Takovo i Preljina, kao i 78 mostovskih konstrukcija, pet tunela, veliki broj zaštitnih zidova od buke i regulacije rečnih korita i potoka.

Svečanosti kojom je obeležen početak radova prisustvovali su ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, direktor "Koridora Srbije" Mihajlo Mišić, predstavnici "Azvirta", lokalni zvaničnici, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.