Počast Zoranu Đinđiću

Izvor: RTS, 12.Mar.2012, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast Zoranu Đinđiću

Povodom godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića, delegacije Vlade Srbije, Demokratske stranke i građani položili vence i cveće na grob u Aleji zaslužnih građana i u dvorištu Vlade Srbije. Uroš Pavlov iz Srpske Crnje pobednik takmičenja "Besede u Zoranovu čast".

Polaganjem venaca i finalom takmičenja "Besede u Zoranovu čast" danas je obeleženo devet godina od ubistva premijera Zorana Đinđića, na koga je 12. marta 2003. godine izvršen atentat ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zgrade Vlade Srbije.

Članovi Predsedništva Demokratske stranke, predvođeni predsednikom Srbije Borisom Tadićem i suprugom ubijenog premijera Zorana Đinđića, Ružicom Đinđić, položili su cveće i odali poštu na Đinđićevom grobu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Poštu ubijenom premijeru odali su zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas, potpredsednici DS-a Bojan Pajtić, Dušan Petrović i Jelena Trivan, kao i ministri u Vladi Srbije i nekoliko stotina članova DS-a i građana.

Nešto ranije, u Aleji zaslužnih građana poštu prvom demokratskom predsedniku vlade Srbije ubijenom u atentatu 12. marta 2003. odali su i ministri u Đinđićevoj Vladi Aleksandar Vlahović, Slobodan Milosavljević, Gašo Knežević i bivši premijer Zoran Živković.

Majka Zorana Đinđića, Mila Đinđić, položila je jutros cveće na grob ubijenog premijera.

U 12 časova, premijer Mirko Cvetković i ministri položili su venac na spomen-ploču kod zgrade Vlade posvećenu Đinđiću.

Nekadašnji premijer Srbije Zoran Živković i članovi kabineta Zorana Đinđića položili su venac u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je pre devet godina ubijen prvi demokratski premijer Srbije.

Majka ubijenog premijera Zorana Đinđića, Mila, položila je cveće i na spomen-ploču u centru Pančeva i prisustvovala otkrivanju table sa novim imenom trga koji od danas nosi Đinđićevo ime.

Vence na spomen-ploču položile su i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović i predsednica nevladine organizacije "Građanska akcija" Ljiljana Spasić.

"Besede u Zoranovu čast" 

Uroš Pavlov iz Srpske Crnje pobednik je ovogodišnjeg takmičenja "Besede u Zoranovu čast", odlukom žirija kojim je predsedavao lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić.

Uručujući nagradu, Tadić je rekao da su svi govornici imali velikog uspeha u "kristalizaciji Zoranovih reči i promišljanju onoga što je on smatrao bitnim za Srbiju, naš narod i naciju".

"Pomogli ste u oblikovaju Zoranove vizije i na tome vam čestitiam", poručio je Tadić besednicima.

Ovogodišnji govori finalista bili su prožeti su duhom znamenitog citata premijera Zorana Đinđića: "Reforme u Srbiji mogu da uspeju samo ako osećanje nade i volje pobedi nad osećanjem praznog mudrovanja i cinizma", a Pavlov pobedio je besedom na temu "Vera u pravi put".

Pavlov je kritikovao diskriminaciju koja postoji među mladim ljudima u Srbiji.

"Šta pothranjuje mržnju mladih ljudi prema drugačijima od njih? Gledam klevete u medijima i rijaliti programe na televizijama... Demoliraju se automobili sa hrvatskim tablicama u Srbiji, a sa srpskim u Hrvatskoj. Mi govorimo o njegovom putu, a kakvi smo mi putnici? Samo oni koji se ne budu plašili pentranja po strmim liticama, mogu da dođu do uspeha", poručio je pobednik.

Drugo mesto osvojila je Tijana Grumić iz Stare Pazove, a treće Milutin Matić iz Svilajnca. Specijalnu nagradu dobila je Jovana Bešević iz Beograda koja je tokom prezentovanja besede pala u nesvest.

Njoj su odmah u pomoć pritrčali ostali takmičari, kao i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji su je izneli sa scene. Jovana se brzo oporavila, ali ipak nije pokušala da završi svoju besedu.

Na godišnjicu ubistva, Fondacija "Dr Zoran Đinđić" saopštila je da je Virtuelni muzej Zorana Đinđića rekonstruisan, tako da će posetioci od sada moći onlajn da naručuju knjige koje je on napisao.

Onlajn prodavnica je rezultat nastojanja da se pisana reč Zorana Đinđića afirmiše i da bude dostupna većem broju čitalaca, a od sada govori, citati, video-arhiva predstavljaju posebnu sekciju u virtuelnom muzeju, navodi se u saopštenju.

Sadržaj muzeja može se na brz i lak način deliti sa korisnicima društvenih mreža.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.