Izvor: B92, 04.Feb.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje tačnosti imovinskih karata

Beograd -- Nakon što je u ponedeljak istekao rok da funkcioneri u Srbiji prijave imovinu, postavilo se pitanje tačnosti podataka navedenih u imovinskim kartama.

Naime, pojedini političari u imovinskim kartama koje su saopštili medijima naveli su podatke koji na prvi pogled deluju nelogično. Na primer, prema podacima iz predsedništva koje su dobili mediji, predsedniku Borisu Tadiću od 2004, kada je došao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na funkciju, imovina se nije promenila, odnosno nema nepokretnosti i automobil, a ušteđevina mu je 50.000 evra.

To je pokrenulo pitanje kako je moguće da se predsednikova ušteđevina za šest godina nije promenila ni za evro.

U predsedništvu Srbije, međutim, sada kažu da se imovina Tadića jeste promenila, odnosno da se njegova ušteđevina povećala za pet hiljada evra.

Oni navode da predsednik deo svoje ušteđevine drži u banci i da je to kamata. Sa druge strane, pojedini funkcioneri prijavili su da nemaju nikakvu ušteđevinu.

Tako, na primer, dugogodišnji poslanik i funkcioner SPS-a, sada predsednik te stranke i vicepremijer Ivica Dačić, prema navodima iz medija, nema ušteđevinu.

Takođe, i dugogodišnji funkcioner DS-a i direktor "Parking servisa” Živorad Anđelković, koji je sada pomoćnik gradonačelnika Beograda, nije uštedeo ni evro.

"Ja mislim da će oni prijaviti onoliko koliko smeju, a sumnjam da se može uopšte proveriti”, "Niti je moguće proveriti, niti će oni prijaviti iskreno”, ”Ja mislim da to i nije na njihovo ime evidentirano, nego, na primer, na suprugu, dete, svastiku"”, kažu pojedini građani.

U Agenciji za borbu protiv korupcije navode da će imovinske karte biti objavljene na sajtu i da će na prijave da navedeni podaci nisu tačni - proveravati izveštaje. Oni navode da će Agencija i sama proveravati imovinske karte.

"Agencija će u toku godine određene grupacije, da niko ne bi bio diskriminisan ili specijalno obeležen, pa na primer uzećemo sve ministre da proverimo ili savetnike ili poslanike, ili predsednike opština”, kaže Čedomir Čupić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

"Znači, na taj način ćemo vršiti provere. Proveravaju poreski organi, zatim proverava specijalna policija, specijalno tružilaštvo i podleže specijalnom sudu, jer su to dela korupcije i kriminala”, naveo je on.

Čupić podseća da je za pokušaj skrivanja imovine zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina, kao i gubitak funkcije i zabrana obavljanja javne funkcije u roku od 10 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.