Izvor: Blic, 09.Jan.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor obećao podršku Tadiću ako prihvati njihov program

Kandidat Mađarske koalicije na izborima za predsednika Srbije Ištvan Pastor izjavio je danas da će podrška predsedničkom kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću u drugom krugu izbora zavisiti od stava prema njihovom predizbornom programu.



»Ako Tadićev stav prema programu Mađarske koalicije bude zadovoljavajući, onda ćemo ga podržati u drugom krugu, a ako ne, onda, na žalost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to nećemo biti u prilici", rekao je Pastor za Televiziju B92.

On je naglasio da Mađarska koalicija u drugom krugu sigurno ne bi mogla da podrži kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića.

Pastor očekuje od predsedničkih izbora da vrate poverenje njihovog biračkog tela i "dosta glasova", ali ne toliko da bi ušao u drugi krug - podršku pripadnika drugih nacionalnih zajednica i većinskog naroda u Vojvodini, naročito onih koji se zalažu za autonomiju Vojvodine i decentralizaciju države.

Ističući da se zalaže za teritorijalnu autonomiju Mađara, Pastor je podsetio da pod tim podrazumeva stvaranje teritorijalne celine u osam opština na severu Vojvodine u kojoj u većini živi mađarsko stanovništvo.

On je rekao da se zalaže za stvaranje neke vrste upravnog okruga u kome bi i država imala "specifičan odnos i specifičnu osetljivost prema tim nacionalnim obeležjima i nacionalnim specifičnostima i gde bi se stvorili posebni mehanizmi za zaštitu tih posebnih interesa".

U predizbornom programu Mađarske koalicije izraženo je zalaganje za evroatlantske integracije, saradnju sa Hagom i rešavanje statusa Kosova.

Pastor je ponovio da je za Kosovo jedino moguće "mirno rešenje", koje će omogućiti srpskoj zajednici da ostane na toj teritoriji, da ima garantovane uslove ne samo za opstanak, nego i za razvoj, što se odnosi i na one zajednice koje kao manjinske žive na Kosmetu.

"Ako rešenje statusa Kosova u odnosu na zaštitu manjinskih zajednica na Kosovu bude takvo da je ono bolje, naprednije, nego što su rešenja koja u odnosu na slična pitanja postoje u pravnom poretku Republike Srbije, onda bismo voleli da u jednom dodatnom vremenskom periodu ta rešenja ugradimo u pravni poredak Republike Srbije", dodao je Pastor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.