Ovčara uoči Tadićevog dolaska

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovčara uoči Tadićevog dolaska

U gradu na Dunavu kažu da je sve spremno da današnji susret predsednika Srbije i Hrvatske protekne u najboljem redu uprkos protestima desničarskih grupa

Vukovar – Na poljoprivrednom dobru Ovčara, gde je pre 19 godina počinjen masakr nad hrvatskim civilima, dan uoči dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića, zatičemo tridesetak pripadnika policije u crnim džipovima i kombijima. U isto vreme u spomen-domu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je velika grupa srednjoškolaca iz Čakovca koji su došli na ekskurziju. Robert Kolarić (15) razgleda spomen-dom i upisuje se u knjigu utisaka. „Došli smo uoči godišnjice pada Vukovara. Prvi put sam ovde i mislim da je sve to bilo strašno za žrtve i njihove porodice i nadam se da će se pronaći sve nestale osobe. Ne pratim baš politiku, ali mislim da je Tadićeva poseta na neki način i dobra i nije. Plašim se da prilikom posete ne dođe do nekog konflikta”, kaže Kolarić.

Nedaleko od masovne grobnice suvenire prodaje Zvonko Mašić (46), nekadašnji pripadnik 204. vukovarske brigade, danas član Udruženja ratnika. Dok razgledamo njegove eksponate, saznajemo da „imamo sreće što zapovednik danas nije tu”, jer on ne voli kada dolaze posetioci iz Srbije, pri tom oštro upozorava da slikanje njegove tezge okićene nacionalističkom ikonografijom nije dozvoljeno.

Od upravnika spomen-doma Željka Komšića saznajemo da su povodom dolaska dvojice predsednika jedino promenili zastave na jarbolima i ništa više. Ipak, u okolini radnice poljoprivrednog kombinata farbaju ograde u belo.

„Dokle god Tadić smatra da je ’Oluja’ bila zločin, on nama ne treba ovde”, kategoričan je upravnik, koji je i predsednik vukovarskog ogranka hrvatskog udruženja logoraša i dodaje: „Ali iako ne podržavam Tadićev dolazak, ne podržavam ni proteste, jer je to politika”.

Komšić napominje da hrvatska ratna udruženja traže od srpske strane da im preda spiskove nestalih osoba, sa mestima na kojima su sahranjene, jer pretpostavljaju da niko od njih više nije među živima. Prema podacima međunarodnih organizacija, u Hrvatskoj se kao nestali u ratu vodi oko 2.000 osoba, odnosno 1.020 Hrvata i oko 900 Srba. Vukovarski Hrvati tragaju za 340 svojih sunarodnika.

Kancelarija vukovarskog gradonačelnika Željka Saba juče je verovatno bila jedno od najprometnijih mesta u Hrvatskoj. Iako ima upalu pluća, Sabo je proveo veći deo dana na poslu, gde je rukovodio poslednjim pripremama za današnji susret predsednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića. U hotelima više nema ni jedno jedino slobodno mesto, a u grad su se sjatile stotine činovnika iz Zagreba. Kada srpski predsednik izađe iz feribota na vukovarskom pristaništu, otići će pravo u kancelariju gradonačelnika Željka Saba gde će ga dočekati kolega sa Pantovčaka.

„Popićemo kafu sa Borisom Tadićem ovde u mojoj kancelariji, baš za ovim stolom gde sada sedimo. Dalje ćemo sve prepustiti dvojici predsednika, jer oni imaju da razgovaraju o ozbiljnim stvarima”, kaže užurbani gradonačelnik u pauzi između dva sastanka.

Kako je predviđeno protokolom Tadić i Josipović, kojima će se priključiti i premijerka Jadranka Kosor, obići će potom i stratišta hrvatskog i srpskog naroda – Ovčaru nadomak grada i Paulin Dvor kod Osijeka.

Ideja da se dvojica predsednika susretnu u Vukovaru je i potekla od gradonačelnika Saba: „Biće to jasna poruka iz Vukovara da je grad odavno izašao iz rata. Očekujem da oni kojima treba pomoć u traženju istine dobiju priliku da razgovaraju sa dvojicom predsednika i predsednicom hrvatske vlade. Da im se pruži šansa za brže pronalaženje nestalih osoba, ma o kome se radilo”.

I zamenik gradonačelnika Dejan Drakulić, iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), pozdravlja susret dvojice predsednika u Vukovaru. „Smatramo da će to biti poruka svim građanima da se okrenu budućnosti i zajedničkim snagama grade bolje sutra. Tadićeva poseta će poboljšati dobrosusedske odnose i ojačati regionalnu saradnju”, ocenjuje Drakulić.

Ipak, ne misle svi u Vukovaru kao gradonačelnik i njegov zamenik. Aktivirali su se hrvatski desničari, pristalice Hrvatske stranke prava, koji ovih dana poziraju u Vukovaru sa transparentima „Ivo, radiš krivo”, „Vodite ljubav, a ne nas” i „Dobro nam otišli”. Oni najavljuju da će Tadića na putu ka Ovčari dočekati sličnom „dobrodošlicom”.

Ranije je najavljeno da će se Tadić susresti sa pripadnicima udruženja hrvatskih veterana, ali će se najverovatnije sastati samo sa članovima Udruženja nestalih, dok ostalih 13 organizacija odbijaju susret. Ipak, gradonačelnik Vukovara, dok pozira ispred srpske i hrvatske zastave, spremne dekoracije pred susret dva predsednika, poručuje da će sve proći u najboljem redu. „Očekujem jasnu poruku da Hrvatska i Srbija kreću novim putem dobrosusedskih odnosa, jer je svima nama potreban dobar sused”, kaže Željko Sabo.

Bojan Bilbija

objavljeno: 04.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.