Otvoreno pismo glumačkog sindikata predsedniku Tadiću

Izvor: Blic, Tanjug, 15.Dec.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo glumačkog sindikata predsedniku Tadiću

Sindikat glumaca Srbije uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću ukazujući da novi Zakon o autorskim i srodnim pravima "uvodi diskriminaciju velikog broja izvođača, glumaca, igrača, pantomimičara, interpretatora umetničkih dela, oduzimajući im mogućnost zaštite izvođačkih prava, koju su do sada imali".

Pismo koje je danas dostavljeno Tanjugu potpisao je predsednik Sindikata Vladan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dujović.

"Jedan od osnovnih civilizacijskih i pravnih postulata svim gradjanima garantuje zaštitu stečenih prava. Ni u jednoj pravno uređenoj državi, nijednim pravnim aktom nije dozvoljeno umanjivanje obima i mehanizama zaštite prava građana. Izuzetak je Srbija. Izuzetak su glumci u Srbiji", navodi se u pismu.

Uz podsećanje da su u bivšem režimu glumci i drugi izvođači imali zakonsku zaštitu svojih radom stečenih prava, kao i na to da su mnogi umetnici aktivno podržavali promenu režima, u pismu se postavlja pitanje zašto se ta prava sada "brutalno otimaju".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.