Otvorena nova zgrada Agencije za kontrolu letenja

Izvor: Blic, 27.Okt.2010, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena nova zgrada Agencije za kontrolu letenja

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" večeras je otvorena nova savremena zgrada Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, koja će doprineti da ta institucija bude jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je na otvaranju novog Centra oblasne kontriole letenja, kojem je prisustvovao i predsednik Republike Boris Tadić, istakao da je reč o savremenoj zgradi koja pripada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kategoriji "pametnih" građevina i koja je završena za 18 meseci - šest meseci pre roka.

Centar ima najsavremeniju opremu Kontrolori će raditi u operativnoj sali površine 850 kvadratnih metara. Kapacitet Centra projektovan je za pokrivanje 4.500 do 5.000 preleta aviona dnevno U izgradnju zgrade uloženo 1,08 milijardi dinara Zgrada ima oko 9.000 kvadratnih metara korisne površine Smeštena je u neposrednoj blizini Beogradskog aerodroma, na površini od oko dva hektara.

Cvetković je istakao da se otvaranje novih prostorija Agencije poklopilo sa obeležavanjem jubileja 100 godina vazduhoplovstva u Srbiji i sa usvajanjem novog Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Premijer je istakao da je posao na izgradnji objekta obavio domaći konzorcijum od 38 preduzeća, sa oko 3.000 radnika. On je naglasio da je otvaranje te zgrade dokaz da Srbija ima snagu da radi na najvećim infrastrukturnim projektima.

Novi Centar će pomoći Agenciji da bolje obavlja svoj posao, rekao je Cvetković i izrazio očekivanje da će približavanje Srbije Evropskoj Uniji doprineti razvoju avio-saobraćaja ka zemljama EU.

Ministar saobraćaja, pomorstva i teklekomunikacija Crne Gore Andrija Lompar izrazio je uverenje da će Agencija postati vodeća kontrola letenja u regionu, u bezbednosnom i tehnološkom smislu.

Lompar je podsetio da Agencija pokriva važdušni prostor Srbije i Crne Gore i 55 odsto vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine, izrazivši očekivanje da će delokrug rada te institucije biti proširen.

Zahvaljujući novom Centru oblasne kontrole letenja, Agencija će biti jedna od modernijih i dobar partner u Evropi, ocenio je crnogorski ministar.

Agencija Srbije i Crne Gore za kontrolu letenja je društvo sa ograničenom odgovornošću, osnovano 2003. godine, koje je 92 odsto u vlasništvu Srbije, a ostatak u posedu Crne Gore.

Predsednik Upravnog odbora Agencije Nikola Stankov kazao da je da će u novu zgradu u narednih šest meseci biti instalirana oprema i da će u Centru raditi 44 kontrolora letenja. On je podsetio da je novi Centar oblasne kontrole letenja otvoren u okviru projekta modernizacije aviosabraćaja u Srbiji.

Stankov je istakao da se po obimu i kompleksnosti kontrola vazdušnog saobraćaja, Srbija nalazi na 11. mestu u Evropi.

Svečanom otvaranju nove zgrade prisustvovali su i ministarka finansija Diana Dragutinović i više od 20 direktora institucija za kontrolu letenja iz evropskih zemalja, SAD i Kanade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.