Otkazana poseta Berluskonija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2011, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazana poseta Berluskonija

BEOGRAD -

Italijanski premijer Silvio Berluskoni otkazao je današnji dolazak u Beograd na razgovore sa političkim vrhom Srbije.

Po ranijem planu, trebalo je da se u Beogradu održi privredno-politički Samit Italija-Srbija, ali se u međuvremenu, zbog krize u Italiji, odustalo od toga i očekivalo se da će bar premijer doći u jednodnevnu posetu.

Italijanska agencija Ansa javila je u četvrtak da je Berluskoni međutim obavestio predsednika Borisa Tadića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ni on ne može da dođe u Beograd zbog obaveza u Parlamentu koji razmatra rebalans državnog budžeta.

Ansa je navela da je predsednik Tadić pokazao puno razumevanje za odlaganje samita zbog političke situacije u Italiji.

Berluskoni i Tadić su se saglasili da se što pre nađe novi datum za međudržavni samit na kojem bi, kako je ranije bilo planirano, bio potpisan niz važnih ekonomskih ugovora.

Ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio rekao je za italijanski sajt TMNjuz (TMNews) da je poseta premijera Berluskonja odložena za posle leta, kada će se održati i samit uz prisustvo italijanskih ministara i kada će biti potpisani i predviđeni sporazumi.

"Jednom kada i vi budete u Evropi, shvatićete i naći ćete se u ovakvim situacijama, koje se tiču istovremeno i drugih država, a ne samo Italije", rekao je ambasador, kako kaže, srpskim vlastima.

Varikio je dodao da je srpska strana "u potpunosti razumela" razloge odlaganja posete. "Predsednik Tadić je imao puno razumevanje za razloge zbog kojih je otkazan susret", kazao je on.

Očekuje se da poslanici Donjeg doma Parlamenta Italije danas odobre Vladin plan kresanja budžeta - sinoć prihvaćen u gornjem domu, Senatu, radi smanjenja državnih rashoda za 40 milijardi evra kako bi se sprečilo da i Italija zapadne u dužničku krizu.

Zbog obaveza kod kuće prouzrokovanih finansijskom krizom predsednik Italije Đorđo Napolitano je skratio posetu Hrvatskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.