Odnosi Srbije i Crne Gore u usponu

Izvor: Politika, 09.Jul.2010, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi Srbije i Crne Gore u usponu

Tadić: Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti manjina. Đukanović: Najdetaljniji razgovori o infrastrukturnim projektima

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica, 8. jula – Predsednik Srbije Boris Tadić dvodnevnu posetu Crnoj Gori započeo je danas susretom sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u vili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Gorica” u Podgorici, nakon što ga je na podgoričkom aerodromu Golubovci uz najviše državne počasti, intoniranje himne dve države i počasnu gardu, dočekao predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

 „Očekujem da će naš razgovor, kao i ostali razgovori Tadića u Crnoj Gori, doprineti daljem unapređenju bilateralnih odnosa Podgorice i Beograda”, rekao je novinarima posle susreta sa Tadićem crnogorski premijer Đukanović. „Dolazak predsednika susedne države uvek je prilika da se razgovara o budućoj saradnji i pitanjima koja otvaraju stratešku perspektivu međudržavnih odnosa.”.

 „Razgovarali smo o dostignutom nivou saradnje i mogućnosti za bolje korišćenje rezervi u bilateralnoj saradnji, koje su do sada neiskorišćene. Glavni deo tih rezervi identifikovan je u ekonomskog sferi. Najdetaljnije smo razgovarali o tome kako realizovati krupne infrastrukturne projekte”, kazao je Đukanović, precizirajući da se to odnosi „pre svega na autoput Bar–Beograd, kao deonicu puta koji je veza sa Budimpeštom, Bukureštom i ostalim centrima srednje Evrope”.

„Govorili smo i o nastavku realizacije projekta rekonstrukcije železnica, boljem korišćenju energetskih potencijala, o unapređenju u oblasti turizma”, istakao je premijer i dodao da se sa Tadićem „dotakao i otvorenih pitanja u regionu”.

„O značaju brzog i kvalitetnog rešenja za prevazilaženje postojeće nefunkcionalnosti BiH, jer je stabilna Bosna interes celog regiona, kao i o ostalim nedovršenim pitanjima – odnosa Srbije i Kosova, Makedonije i Grčke”, rekao je Đukanović. „Govorili smo i o mogućem pospešivanju razmene iskustava Crna Gore i Srbije na evropskom i evroatlantskom putu.”

Đukanović danas nije hteo da prokomentariše optužbe koje je izneo na račun predsednika Tadića da je u njegovom kabinetu kreirana ujedinjena crnogorska opozicija, pojašnjavajući da to „nije bila dominantna tema današnjih razgovora” i da je spornu izjavu dao „na osnovu činjenica kojima raspolažu nadležne bezbednosne strukture Crne Gore”.

Predsednik Srbije pozvao je crnogorskog premijera da poseti Beograd. „Đukanović je prihvatio poziv da poseti Srbiju. Zadovoljan sam načinom na koji teku bilateralni odnosi Srbije i Crne Gore i odnosi dve države idu uzlaznom putanjom”, ocenio je Tadić susret sa Đukanovićem.

Nakon susreta predsednika Tadića i Vujanovića, u predsedničkoj rezidenciji na Cetinju, predsednik Srbije je novinarima rekao da je njegova poseta Crnoj Gori bila vrlo konkretna, „što se vidi i po tome da smo danas zvanično objavili kako smo spremni da potpišemo sporazum između dve vlade o međusobnom izručenju naših građana koji su bili uključeni u akte organizovanog kriminala”.

„Tome treba dodati, naravno, i akte terorizma, jer su to bezbednosni izazovi sa kojima se naše zemlje u ovom vremenu suočavaju i koje dovode u pitanje ne samo naše nacionalne interese, već i regionalne interese, i na kraju jedan opšti proces integracija u Evropsku uniju”, kazao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje da li su Srbi u Crnoj Gori manjina, Tadić je naglasio: „Ne, Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti manjina, zato što, prosto, ne mogu biti ni fizički manjina, ne mogu biti ni istorijski manjina. Rađali su se u Crnoj Gori kroz vekove, postojali su, ugrađivali svoju kulturu kroz vekove, i to je moj vrlo jasan stav. O tome svedoče i geografski toponimi, evo, ovde na Cetinju, recimo Obilića poljana. Ona nosi ime slavnog srpskog zajedničkog junaka, ali, da ne bude nikakve dileme, ja u svakom slučaju uvek podržavam i posebnost crnogorskog naroda i crnogorske nacije. To je pitanje ljudskih sloboda i niko ih nikada i ni po koju cenu ne sme dovoditi u pitanje.”

 Na Cetinju se razgovaralo i o statusu Kosova, čiju je nezavisnost Podgorica priznala oktobra 2008. godine, a Tadić je ponovio da Srbija ne prihvata i da nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova.

„Naš današnji susret je kontinuitet naše dobre komunikacije, koja je uvek bila u funkciji dobrog kontakta naših građana i dobrog i sadržajnog partnerstva naših ekonomija”, rekao je novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije njegov domaćin Filip Vujanović. „Saopštio sam predsedniku Srbije da je za nas posebno važno da se što pre zaključi sporazum o ekstradiciji u organizovanom kriminalu i korupciji.”

On je rekao da kriminal nema granica i da „granice ne mogu biti zaštita od organizovanog kriminala”.

Govoreći o Kosovu, Vujanović je rekao da Kosovo „ima dve realnosti”.

„Jedna je realnost priznanje od 69 država, a druga nepriznanja od 123 države, članice Ujedinjenih nacija. I od Crne Gore je očekivano da se te dve realnosti tako i tretiraju”, istakao je Vujanović, dodavši da bi dijalog između Beograda i Prištine i pronalaženje zajedničkog rešenja bilo „značajno i za stabilnost u regionu”.  

 

Nakon susreta sa predsednikom Crne Gore, Tadić je posetio Mitropoliju crnogorsko-primorsku na Cetinju gde je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem, a u Podgorici je obišao kompaniju „Mtel”, koja je u vlasništvu srpskog Mobilne telefonije Srbije.

Susret sa crnogorskim zvaničnicima završen je svečanom večerom u vili „Gorica” koju je u njegovu čast priredio predsednik Vujanović.

U čast posete Tadića Crnoj Gori u hotelu „Podgorica” u Podgorici Ambasada Srbije organizovala je svečani prijem za predstavnike diplomatskog kora, političkog, javnog i kulturnog života Crne Gore koje je pozdravio ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac.

Predsednik Srbije sutra će u Herceg Novom otvoriti konzulat Srbije, a po podne će posetiti rođake u selu Smriječno, u Pivi, gde je rođen njegov otac akademik Ljuba Tadić, kao i Pivski manastir.

Tadić je u Podgorici prvi put boravio odmah nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine, kada je izjavio da Srbija priznaje referendumski rezultat i da želi sa Crnom Gorom da gradi prijateljske odnose.

------------------------------------------

Crnogorski mediji o poseti Tadića

Današnji dolazak srpskog predsednika Borisa Tadića u dvodnevnu zvaničnu posetu Crnoj Gori u centru je pažnje crnogorskih elektronskih i štampanih medija.

Sve podgoričke televizije posetu Tadića ocenjuju kao politički događaj od velikog značaja za Srbiju i Crnu Goru, dok dnevne novine „Pobjeda”, „Dan” i „Vijesti” na naslovnim stranama donose tekstove kojima procenjuju da li je Tadićeva poseta „protokol ili partnerstvo”. Zanimljivo je da su „Vijesti” i „Dan” objavili skoro identične tekstove u kojima se bave pozadinom izostavljanja predsednika parlamenta Ranka Krivokapića iz susreta sa predsednikom Srbije, o čemu svedoče naslovi „Novi rat Vujanovića i Krivokapića” i „Vujanović preskočio Krivokapića”.

----------------------------------------

Krivokapić: Neviđen presedan

Predsednik Tadić se u Podgorici nije sastao s predsednikom crnogorske skupštine Rankom Krivokapićem, koji je tim povodom izjavio da je to „do sada neviđeni presedan” i da će „Tadićeva poseta, zbog izostanka susreta sa prvim čovekom zakonodavne vlasti u Crnoj Gori, biti na nižem nivou, što može uticati na odnose Crne Gore i Srbije”.

 „Nije dobro da nismo uvažili predsednika Tadića kako je on uvažio Vujanovića, kada je crnogorski predsednik bio u poseti Srbiji, kada je bio obezbeđen i Vujanovićev kontakt sa srpskim parlamentom”, ocenio je Krivokapić. „Predsednik Hrvatske Ivo Josipović tokom nedavne posete Crnoj Gori imao je susrete na sva tri nivoa – sa predsednikom države, premijerom i predsednikom Skupštine”.

-------------------------------------------

Popović: Bez Krivokapića najveći nivo posete

Ko god je doneo odluku da predsednik Srbije Boris Tadić izbegne susret s Rankom Krivokapićem, tokom njegove zvanične posete Crnoj Gori, dobro je postupio, saopšteno je danas iz Narodne stranke (NS) Crne Gore.

„Time je upravo očuvao najviši nivo ove posete, jer za Crnu Goru nije mala sramota što joj jednu od najviših i najodgovornijih funkcija pokriva osoba koja svojim ponašanjem i političkim delovanjem ozbiljno ugrožava sam nivo i značaj funkcije predsednika Skupštine, kao i same države Crne Gore”, rekao je lider NS.

Novica Đurić

objavljeno: 09.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.