Od 2011. manje fotelja u Vladi?

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 16.Nov.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 2011. manje fotelja u Vladi?

Čačak -- Razgovori o rekonstrukciji Vlade posle Nove godine, najavljuje predsednik Tadić. Većina ministara nema ništa protiv toga da Vlada bude manja.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će stranke vladajuće koalicije posle Nove godine analizirati dosadašnji rad Vlade Srbije i razmotriti mogućnost njene rekonstrukcije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

I ostali koalicioni partneri demokrata spremni su za smanjenje broja ministarstava, ali se još ne zna kada će razgovori početi i na koji način će kabinet Mirka Cvetkovića biti rekonstruisan.

Posle dve godine rada, koalicioni partneri i zvanično su se usaglasili oko stava da su mnogo glomazni i skupi i da su potrebni rezovi u Vladi. Potvrđeno je da će broj ministarskih mesta oko Mirka Cvetkovića u Nemanjinoj 11 biti smanjen.

Još se ne zna ko ostaje bez fotelje, ali su svi, kako tvrde, saglasni da ministri koji ne rade dobro svoj posao budu i smenjeni.

Predsednik Tadić je izjavio da o eventualnoj rekonstrukciji vlade ne treba govoriti u medijima, jer na taj način do rekonstrukcije neće ni doći.

"Kada dođe prilika za rekonstrukciju vlade, onda ću ja izaći u javnost kao predsednik najveće koalicione stranke, a o tome se neće diskutovati u javnosti, jer kada bi se takva diskusija dešavala u javnosti, onda do rekonstrukcije nikada ne bi došlo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je u dobrom ambijentu i konstruktivnoj atmosferi razmotriti koliko vlada treba da ima članova.

"Vlada treba da radi sa minimumom troškova i maksimum korisnog dejstva", rekao je Tadić odgovarajući na pitanje novinara da li će predložiti smanjenje broja ministarstava.

DS: Vreme je za rekonstrukciju

A najviše ministarstava u Vladi Srbije ima upravo Tadićeva Demokratska stranka – 12. Sudeći prema izjavama demokrata koji sede u kabinetu Mirka Cvetkovića, ministrima iz te stranke neće biti problem da se odreknu nekih resora.

Rekonstrukcija je kvalitetna ideja, smatra ministar Šutanovac

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je reč o kvalitetnoj ideji i da bi svi želeli da Vlada bude operativnija.

"Moramo da ocenimo i kakav je rad bio do sada, a ne samo da se smanji broj članova Vlade ili da se neki ministri promene", rekao je Šutanovac i dodao da očekuje da će se o rekonstrukciji razgovarati posle Nove godine.

Da je sazrelo vreme da se razgovara o rekontrukciji Vlade Srbije, smatra i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Pošto će izbori biti na proleće 2012. godine, Dulić kaže da će se sledeće godine videti rezultati rada, pa je možda pravo vreme da se sada napravi značajniji iskorak. Zemlji je, prema njegovim rečima, potrebna manja, štedljivija i efikasnija vlada.

"Nadam se da će o tome sada da se povedu razgovori, a kako će oni biti završeni zavisi od celokupne situacije, ali je sada sazrelo vreme da se o rekonstrukciji razgovara", rekao je on.

Dulić je dodao da ne želi da liticira sa imenima ljudi koji bi prošli rekonstrukciju, te da nema ništa protiv toga da oni koji nisu postigli očekivane rezultate budu zamenjeni.

G17: Manja, efikasnija i funkcionalnija Vlada

Manja i efikasnija i funkcionalnija Vlada uklapa se i u planove G17 plus. Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović smatra da bi u rekonstruisanoj vladi ministarstva trebalo da budu bolje sinhorinizovana kako bi Vlada Srbije brže rešavala probleme.

Na pitanje novinara da li se plaši za svoje ministarsko mesto, Kalanovićeva je odgovorila da se ne plaši rekonstrukcije vlade, jer se ne bori za svoju funkciju.

"Tek će se videti da li će ministarstva koje se bave infrastrukturom biti ukinuta ili pripojena drugim ministarstvima, s obzirom da je Vlada Srbije svrstala razvoj infrastrurkture u zemlji u pet osnovnih prioriteta", naglasila je Kalanovićeva.

SPS otvoren za sve legitimne teme

U Socijalističkoj partiji Srbije nisu upoznati sa idejom o rekonstrukciji Vlade jer, kako kažu, zvaničnih razgovora o tome još nije bilo. No, funkcioner SPS-a Branko Ružić poručuje otvorena za razgovore o svakoj legitimnoj temi, pa i o rekonstrukciji vlade.

"Spremni smo za razgovor na tu temu. Nijedan zvanični predlog, niti sadržaj tog tipa nije nama upućen. Ta ideja se ne može na pojednostavljen način sprovoditi. Ono što treba da bude rezultat te rekonstrukcije, pa i te hipotetičke o kojoj se u medijima priča, jeste da vlada efikasnije radi i u interesu građana", rekao je Ružić.

On je podsetio da je ta tema bila incirana u više navrata u poslednje dve godine, pre svega u medijima, i naglasio da smatra da to nije način na koji se može raspravljati o toj temi.

Ljajić očekuje razgovore u decembru

Priče o rekonstrukciji Vlade svojevremeno je započeo ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić koji je tu ideju izneo javno u medijima. On kaže da zvaničnih razgovora o rekonstrukciji još nije bilo, ali da ih on očekuje u decembru, nakon izbornih skupština DS i SPS-a.

Ljajić smatra da bi bilo potpuno necelishodno da do toga ne dođe sada kada su, kako je rekao, praktično svi koalicioni partneri pokazali spremnost za to.

"Najrealnije je da se ova ideja ostvari i za njenu realizaciju nema puno vremena", rekao je Ljajić, koji očekuje da bi nova rekonstruisana vlada mogla da startuje početkom godine.

Prema njegovim rečima, ključni efekat smanjenja broja ministarstava su manji troškovi, što je, kako je rekao, veoma važno u ovakvom ekonomskom trenutku.

SPO: Razgovori, a ne licitiranje u medijima

Na razgovore o rekonstrukciji Vlade spremni su i u Srpskom pokretu obnove. Ministar za dijasporu i potpredsednik SPO Srđan Srećković kaže da u vladajućoj koaliciji nije bilo konkretnih konsultacija na temu rekonstrukcije vlade te da ne zna da li su izglednije personalne promene na čelu nekih ministarstava ili opsežnija rekonstrukcija koja bi podrazumevala smanjenje broja resora.

"To je pitanje za lidere koalicije čijim je političkim dogovorom i formirana vlada. Oni bi trebalo da sednu i da, daleko od očiju javnosti, razgovaraju o tome, a ne da se u medijima licitira o rekonstrukciji vlade", ocenio je Srećković.

PUPS: Rekonstrukcija da, ali Krkobabić ostaje

Ipak, ima i onih stranaka koje imaju određene sumnje kada je u pitanju ideja o rekonstrukciji Vlade. Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković priznaje da Vlada ima prostora za smanjenje broja ministarstava, ali kaže i da je pitanje da li treba rekonstruisati Vladu pred izbore ili ne.

"Smatram da Vlada treba da pripremi predlog Zakona o Vladi i ukoliko ne bude rekonstrukcije Vlade u ovom mandatu. Da takav predlog bude spreman za ozbiljniju raspravu u vezi sa konstituisanjem naredne vlade od 2012. godine", kazao je Čolaković.

Prema njegovim rečima, treba da postoji između 15 i 18 ministarstava, a predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić treba da ostane na mestu potpredsednika vlade zaduženog za socijalna pitanja.

Budžet može biti kamen spoticanja

Iako svi deklarativno stoje iza ideje, onaj ko namerava da je sprovede ima i realan problem. Prema saznanjima B92, prepreka planiranom radikalnom rezu je predstojeće usvajanje budžeta.

Onaj ko namerava da je sprovede mora da pronađe način da to uradi, a da ne naljuti koalicione partnere i dovede do toga da Vlada padne jer nema većinu za završni račun.

Sa 24 ministarstva, srpska vlada je u rangu kineske, koja brine o 1,3 milijarde stanovnika.

Cvetkovićev kabinet veći je od vlada Mirka Marjanovića i Milomira Minića koje su upravljale Srbijom devedesetih i početkom 2000. godine.

Pored ministara, ostaje i otvoreno pitanje državnih sekretara i propratne administracije kao i različitih uprava, zavoda, fondova i drugih organizacija.

Mediji u Srbiji se danas opširno bave mogućom rekonstrukcijom Vlade Srbije i najavljuju je za početak sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.