Obeležen Dan policije

Izvor: RTS, 23.Maj.2010, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan policije

Srbija odlučna da pokaže da je jača od svakog kriminala i kriminalca, poručio predsednik Tadić na proslavi Dana policije u Makišu. Nećemo stati dok ne završimo borbu protiv kriminala, korupcije i terorizma, poručio Ivica Dačić.

Združenim vežbama specijalnih jedinica MUP-a Srbije obeležen je Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Ivica Dačić položio je povodom obeležavanja Dana MUP-a i policije venac na spomen-ploču prvom ministru policije, vojvodi Jakovu Nenadoviću, na zgradi ministarstva u ulici Kneza Miloša u Beogradu.

Povodom praznika direktor policije Milorad Veljović položio je venac na Čukur-česmi.

Povodom Dana policije, u Bajinoj Bašti održane su sportske igre "Policija 2010".

Manifestacija, koju organizuje sindikat srpske policije, okupila je oko 700 učesnika iz čitave republike. Osim takmičenja u 9 sportskih disciplina, bila je ovo prilika za druženje i negovanje dobre saradnje medju policijskim upravama.

Na svečanosti u Nastavnom centru u Makišu predsednik Boris Tadić poručio da je "Srbija apsolutno odlučna da pokaže da je jača od svakog kriminala i kriminalca".

"Srbija je izvoznik bezbednosti i ključni činilac bezbednosti u regionu i Evropskoj uniji", dodao je Tadić.

Tadić je dodao da su pravosudne institucije učinile ogroman napor da podignu nivo borbe protiv organizovanog kriminala podižući tako ugled zemlje u svetu.

Predsednik Srbije je svim pripadnicima MUP-a i policije, kao i njihovim porodicama čestitao na uspešnoj brobi protiv svih vidova kriminala i zaštiti građana.

Tadić se saglasio sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem da policija pripada narodu.

Obraćajući se prisutnima Dačić je rekao da je država čvrsto rešena da bude deo evropske porodice naroda bez kriminala i opasnosti za građane od terorističkih aktivnosti.

"Nećemo stati dok ne završimo posao borbe protiv kriminala, korupcije i terorizma", nagasio je ministar. "Cilj je da policija bude moderna, visokoobrazovana, dobro opremljena i dobro plaćena", kazao je Dačić.

Policija nije ničija u partijskom smislu, već je narodna i radi za narod i budućnost, istakao je ministar.

"Ulaganje u policiju je ulaganje u budućnost, srpska polcija ne može da radi svoj posao ako nema uslove za to", rekao je Dačić.

U proteklih godinu dana između dve proslave pet pripadnika MUP Srbije izgubilo je živote, kazao je ministar. "Svaki napad na policiju je napad na državu", dodao je on i naglasio da država mora da odgovori i to kazni u najoštiorijem obliku.

Dačić je na svečanosti u Makišu dodelio plaketu predsedniku Srbije.

Svečanosti je prisustvovao najviši državni vrh, među kojim su premijer Mirko Cvetković, ministarka pravde Snežana Malović, ministar ekonomije Mlađan Dinkić, potom policijski vrh, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Posle pozdravnih govora održana je pokazna vežba i defile pripadnika MUP-a.

Svoju spremenost demonstrirali su pripadnici Uprave MUP-a za obezbeđenje i izvedena je i združena vežba specijalnih jedinica - Žandarmerije, Protivterorističke jedinice, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice.

Povodom Dana policije i Dana MUP-a sinoć su najbolji policajci nagrađeni za hrabrost ispoljenu u obavljanju dužnosti.

Dačić: Policajcima potrebni bolji uslovi

"U ovim godinama krize najveći deo budžeta se troši na plate. Dok je ranije MUP dve trećine budžeta trošio na plate, sada troši čak tri četvrtine, a jednu četvrtinu za ostale policijske aktivnosti", rekao je za RTS ministar policije Ivica Dačić.

Čestitajući Dan MUP-a i policije svim pripadnicima tog sektora Dačić je istakao da je državi potrebna potrebna profesionalna, odgovorna, dobro plaćena i moderna policija, a da je bez obzira na težak materijalni položaj, policija postigla značajne rezultate u svim oblastima.

Ministar policije je kao prioritete naveo nastavak reforme, gde je cilj moderna i visokoobrazovana policija, koja će poštovati ljudska prava, koja će biti sposobna da se izbori sa svim onim sa čime se društvo suočava.

Policija Srbije ima izvanrednu regionalnu i međukontinentalnu saradnju, što je pokazala u akcijama zaplene kokaina, rekao je Dačić i dodao da je jedno od najvećih priznanja radu policije vizna liberalizacija.

Priznanja najhrabrijima policajcima, na svečanosti održanoj sinoć, dodelio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, a ceremoniji je prisustvovao i predsednik Republike Boris Tadić.

"Ponosan sam što je Srbija jedan od ključnih činilaca u borbi protiv organizovanog kriminala, pre svega šverca narkotika i terorizma na prostoru Jugoistočne Evrope. Srbija je danas partner najznačajnijim obaveštajnim i bezbednosnim strukturama u svetu", rekao je Tadić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.