OPOZICIJA PROTIV POSETE VUKOVARU

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPOZICIJA PROTIV POSETE VUKOVARU

BEOGRAD - Poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" (ZES) i Liberalno-demokratske partije (LDP) podržale su danas kao veoma značajnu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru, dok poslanici Srpske radikalne

BEOGRAD - Poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" (ZES) i Liberalno-demokratske partije (LDP) podržale su danas kao veoma značajnu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru, dok poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << (DSS) smatraju da je to "još jedan čin ponižavanja Srbije".

Šef Poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija ocenila je da će Tadićeva poseta doprineti unapređenju saradnje Srbije i Hrvatske, da je od ogromne važnosti za ceo region, ali i budućnost Srbije, kao i za njen međunarodni položaj.

"Ne treba zaboraviti da Srbija i Hrvatska imaju mnogo pitanja oko kojih treba da sarađuju i to je u interesu građana obe zemlje. Poseta Vukovaru je sa stanovišta Srbije ogroman iskorak i dokaz velike državničke odgovornosti Tadića.

On tako na najbolji mogući način predstavlja Srbiju i pokazuje jedno lice Srbije, koje nije ni slično onome iz devedesetih godina, lice Srbije koje međunarodna zajednica može da uvažava i treba da poštuje kao ravnopravnog partnera u izgradnji boljeg sveta u kome se neće dešavati stvari kakve su se dešavale devedesetih", rekla je Kolundžija.

Šef Poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović istakao je značaj posete Tadića Vukovaru i naveo da će "generacije naše dece odrastati u sistemu vrednosti u kojem će biti vaspitavani na takav način da će razumeti pravi značaj i suštinu onog što je danas uradio Tadić", navodeći da mu treba odati veliko priznanje zbog toga.

On smatra da Srbija danas nije sposobna da na pravi način i u apsolutnoj meri razume gest predsednika Republike.

Jovanović je rekao da mu je važno što poseta "skida teret i balast sa generacija koje će odrastati u normalnijem okruženju i samim tim je vrednost toga neprocenjiva".

"To što oni koji su uništavali ovu zemlju, nas i sve oko nas, oni koji su nekažnjene arhitekte i Ovčare i Srebrenice i svakog zločina koji je počinjen u naše ime, to danas osuđuju zapravo nas obavezuje na još ozbiljnije političke reforme", rekao je Jovanović.

Zamenik šefa Poslaničke grupe Srpska radikalna stranka (SRS) Aleksandar Martinović smatra da je Tadićeva poseta Vukovaru još jedan čin ponižavanja Srbije i srpskog naroda, ali i srpskih žrtava tokom 90-ih godina.

"Pravo je pitanje zašto Boris Tadić nije otišao u Osijek, gde su snage Branimira Glavaša 1991. i 1992. godine ubile skoro 200 Srba", istakao je Martinović.

On je rekao i da zabrinjava zašto Tadić otvoreno ne postavi pitanje predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću i zvaničnom rukovodstvu te zemlje o povratku Srba na njihova vekovna ognjišta i pravo na imovinu.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić ocenio je da je poseta Vukovaru "potpuno pogrešan potez, koji je za budućnost odnosa Srbije i Hrvatske kontraproduktivan koliko god to nekom trenutno izgledalo drugačije".

"Stav DSS je da je to još jedan od nečuvenih i loših gestova predsednika Srbije, počev od onog provokativnog odlaska u Srebrenicu. Sada je na dnevnom redu Vukovar", rekao je on novinarima.

Aligrudić je ocenio da ovim postupkom predsednik države iskrivljuje činjenicu da je srpska strana najviše gubila i stradala u prethodnom ratu i tokom 20. veka, kao i da je reč o odnosu prema hrvatskoj državi, koja je izvršila etničko čišćenje srpskog stanovništva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.