ODNOSI SRBIJE I CRNE GORE U USPONU, TRAŽI SE MEHANIZAM

Izvor: Kurir, 09.Jul.2010, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODNOSI SRBIJE I CRNE GORE U USPONU, TRAŽI SE MEHANIZAM

PODGORICA - Posetom porodičnoj kući i rođacima u Smriječnu, predsednik Srbije Boris Tadić završio je dvodnevnu zvaničnu posetu Crnoj Gori, čime je otvoren prostor

PODGORICA - Posetom porodičnoj kući i rođacima u Smriječnu, predsednik Srbije Boris Tadić završio je dvodnevnu zvaničnu posetu Crnoj Gori, čime je otvoren prostor za unapređenje saradnje dve zemlje i rešavanje svih pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << otvorenih nakon osamostaljenja Crne Gore.

"Treba pronaći mehanizam da Srbija i Crna Gora budu u najboljim odnosima", poručio je predsednik Tadić iz Herceg Novog, gde je, posle Podgorice i Cetinja, sa crnogorskim zvaničnicima razgovarao o svim pitanjima od interesa obe zemlje čija je zajednička budućnost u Evropskoj uniji. Evrointegracije i saradnja na tom planu su ključ za traženje zajedničkog interesa, na koji su u četvrtak, na Cetinju, ukazali Tadić i njegov domaćin crnogorski predsednik Filip Vujanović.

Iz zajedničkog obraćanja novinarima Tadića i Vujanovića jasno je da su velika očekivanja od ove posete bila opravdana, te da je boravak predsednika Srbije u Crnoj Gori, prvi put zvanično od njenog osamostaljenja, 2006. godine, bio prilika da se o svemu razgovara bez viška emocija, i u interesu obe države. Kad je reč o Kosovu, čiju je jednostrano proglašenu nezavisnost Podgorica priznala oktobra 2008. godine, što je opteretilo odnose dve zemlje, Tadić je ponovio da Srbija ne prihvata i da nikada ni u budućnosti neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Vujanović je konstatovao da je nezavisno Kosovo priznalo 69 država, ali da to nisu učinile 123 države članice Ujedinjenih nacija.

Tokom ovog susreta bilo je reči i o potrebi daljih razgovora o dvostrukom državljanstvu, kao i položaju srpske zajednice u Crnoj Gori i crnogorske u Srbiji. Predsednik Srbije je, tokom boravka u Herceg Novom, rekao novinarima da je tokom posete posebnu pažnju posvetio pitanju afirmacije srpske kulture i očuvanja identiteta Srba kao autohtonog naroda u Crnoj Gori.

- Srbija nikada ne sme da se meša u odnose u Crnoj Gori. Srbija to ne radi, niti ću ja to bilo kada dozvoliti", poručio je Tadić. Tadić i Vujanović su najavili spremnost dve države da potpišu sporazum o međusobnom izručenju građana umešanih u organizovani kriminal i terorizam.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji ocenjeno je da postoje ogromni potencijali za takvu vrstu saradnje ali, da oni danas nisu dovoljno iskorišćeni. Predsednici Srbije i Crne Gore su juče posetili kompaniju "M:tel", u sastavu "Telekoma Srbija" i tom prilikom istakli da je to primer dobre investicije iz Srbije u Crnu Goru.

Predsednik Srbije je u Podgorici razgovarao i sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, kojeg je pozvao da poseti Beograd.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.