Novi predlozi o oduzimanju ordena

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi predlozi o oduzimanju ordena

Komisija za odlikovanja nastaviće da razmatra slučajeve svih pravosnažno osudjenih za najteža krivična dela koji ne zaslužuju da nose odlikovanja Republike Srbije, najavio je danas član Komisije i državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen.

Homen je najavio da će Komisija, posle prvog predloga koji je danas potvrdjen Ukazom predsednika Borisa Tadića i Ukazom o oduzimanju odlikovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nekadašnjim pripadnicima "Crvenih beretki" Miloradu Ulemeku Legiji, Miloradu Bracanoviću, Nenadu Bujoševiću i Dušku Maričiću, uskoro izaći sa novim predlozima.

"Smatramo da ko god je učinio teško krivično delo zaista ne zaslužuje da nosi odlikovanje Republike Srbije. S druge strane, Komisija ne bi trebalo da se bavi arbitražom, niti političkom odlukom da li neko treba ili ne treba da ima orden, već samo da se rukovodi jasno utvrdjenim pravosnažno sudskim presudama", naglasio je Homen.

Prema njegovim recicma, kako tokom 90-tih godina država nije najbolje funkcionisala, Komisija je utvrdila da u personalnim dosijeima ne postoje spiskovi odnosno popis odlikovanja kojim je neko lice odlikovano.

Tu evidenciju nije vodila ni Kancelarija za ordenje koja nema čak ni spisak lica koja su odlikovana.

"Jedini siguran izvor da je neko dobio orden jeste Službeni list tadašnje SRJ iz 1999. godine u kome je objavljen spisak odlikovanih lica", naveo je Homen.

On nije želo da precizira koja će lica biti predmet razmatranja Komisije za odlikovanja, navodeći da će tu pre svega biti pravosnažno osudjeni za najteža krivična dela.

Ordenje će im biti oduzeto ukoliko se utvrdi da su postupala "suprotno javnom poretku i moralu, što ih čini nedostojnim položaja nosioca odlikovanja".

Zvezdana Jovanovića pravosnažno osudjenog na 40 godina zatvora kao izvršioca ubistva premijera Zorana Djindjića čeka slična sudbina.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.