Novi oblik saradnje sa Zagrebom

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi oblik saradnje sa Zagrebom

Ukoliko je tačno da srpski privrednici nemaju isti tretman u Hrvatskoj kao hrvatski u Srbiji, očekujem da se to promeni, rekao u Zagrebu Boris Tadić. U Hrvatskoj više nema političke opstrukcije privredne saradnje sa Srbijom, poručio Ivo Josipović.

Predsednik Srbije Boris Tadić, na otvaranju "Biznis foruma" u Zagrebu, rekao je da, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su tačne primedbe srpskih privrednika da nemaju isti tretman u Hrvatskoj kao hrvatska preduzeća u Srbiji, očekuje da se to promeni.

Predsednik hrvatske privredne komore Nadan Vidošević ukazao je da Srbija i Hrvatska, udružene, mogu postati relevantan činilac na ekonomskoj sceni Evrope.

"Sanjam dan kada ćemo biti saveznici na evropskom i svetskom tlu", kazao je Vidošević, na otvaranju Biznis foruma u Zagrebu.

Predsednik PKS Miloš Bugarin podsetio je da o uspešnoj saradnji između dve zemlje govori i podatak da je u 2008. godini krize obim trgovinske razmene iznosio 1,2 milijarde dolara.

Bugarin je rekao da je Srbija u toj razmeni beleži deficit koji nije veliki i moguće ga je smanjiti u narednoj godini.

On je ukazao da su viši oblici privredne saradnje, kao što su zajednička ulaganja i stvaranje uslova za izlazak na treća tržišta, veoma potrebni kako bi se podigle ekonomije dve zemlje.

Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington pozdravio je korake koje poduzimaju predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović na poboljšanju odnosa dve zemlje.

Lidington je ocenio da je Tadićeva zvanična poseta Hrvatskoj, nakon nedavne posete Vukovaru, znak da su oba čelnika i dalje predani teškom putu, ali putu okrenutom budućnosti, na koji su dve zemlje, njihove vlade, institucije i narodi krenuli.

Sa zadovoljstvom se očekuje stalni napredak odnosa između Hrvatske i Srbije u rešavanju spornih pitanja, što je, kako se ocenjuje, u interesu svih, navodi se u saopštenju britanske ambasade u Zagrebu.

Na otvaranju skupa, na kojem učestvuje 70 privrednika iz Srbije i 60 iz Hrvatske, Tadić je istakao da se među dvema zemljama otvara novi vid saradnje, političke i ekonomske, i istakao da privrede dve države moraju biti otvorene i konkurentne, kako bi izdržale utakmicu.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović poručio je da ima dobru vest, a to je da u Hrvatskoj više nema političke opstrukcije privredne saradnje sa Srbijom. Josipović je rekao da je, u nekim drugim vremenima, postojala politika opstrukcija, predrasuda i strah od te saradnje, ali da je to vreme sada prošlo.

Predsednik Hrvatske je ukazao i da je neophodno da se slome ostaci politike, koja iz svake saradnje pravi afere.

"Negiram da u Hrvatskoj srpska ulaganja nisu dobrodošla, ali potvrđujem da je bilo slučajeva diskriminacije srpskih preduzeća", rekao je, dodajući da je Tadića upoznao i sa listom hrvatskih preduzeća koja su bila diskriminisana u Srbiji.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih firmi, dok je u Hrvatskoj prisutno samo desetak predstavništava srpskih firmi.

Večni zajednički interesi

Boris Tadić je poručio da je veoma važno sagledati zajedničke resurse i iskoristiti šanse koje dve države imaju u metalskoj i odbrambenoj industriji.

"Važno je, istovremeno, sagledati tržišta koja su nam prijateljska, a sve u cilju postizanja višeg standarda za građane obe države", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, bratstvo i jedinstvo dve države više ne postoji, ali su ostali večni zajednički interesi. Prema Tadićevom mišljenju, ne postoji politika koja je dobra, a da se ne oslanja na privredu i proizvodnju.

"Zalažem se za ekonomiju koja je utemeljena na privredi i proizvodnji. Proizvodnja je ono što je suštinsko", rekao je Tadić, dodajući da nije lako proizvesti, prodati i izboriti se sa konkurencijom, ali da je to jedna od hroničnih bolesti i Srbije i Hrvatske.

U hronične bolesti obe zemlje, prema njegovim rečima, spadaju i trgovinski deficit, loši pokazatelji uvoza i izvoza, zaduženost, kao i shvatanje da je država nepresušni rezervoar novca iz koga se mogu podmiriti sve potrebe i rešiti svi problemi.

Ni Srbija ni Hrvatska ne mogu ostvariti visoku stopu rasta i standard, ako ne promene strukturu privrede i orijentišu se ka visokim tehnologijama i izvozu, pošto će, u suprotnom, zaostajati i neće moći da se izbore na međunarodnom tržištu, ocenio je predsednik Srbije.

Josipović: Saradnja preduslov uspeha

Hrvatski predsednik je naglasio da se samo zajedničkom saradnjom dve zemlje, ali i saradnjom sa ostalim zemljama regiona, može postići dobar rezultat, pogotovo u skorom vremenu, kada će Hrvatska i Srbija biti delovi velikog evropskog tržišta sa strogim pravilima i zakonima.

"U prilici smo da uspemo na tržištu, ako sarađujemo. Naše male privrede moraju se nositi sa privredama većih zemalja koje su razvijenije i koje imaju jaku političku podršku", rekao je Josipović.

Hrvatski predsednik je izrazio spremnost da, kako je rekao, podeli iskustva Hrvatske u približavanju EU, ali i ukazao na potrebu korišćenja zajedničkih iskustava iz vremena saradnje sa nesvrstanima koju je, kako je rekao, upropastila ideologija.

Josipović je nabrojio područja u kojima se može razvijati saradnja Srbije i Hrvatske, od industrije do energetike, ističući da je poljoprivreda prirodno područje saradnje i da su hrvatska preduzeća uspešno investirala u Srbiji.

Rad na povratku izbeglih

Tadić i Josipović danas su posetili Krnjak, kod Karlovaca, gde žive povratničke porodice Srba i bosanskih Hrvata. Predsednici su se složili da je neophodno raditi na povratku izbeglih i, kako je rekao predsednik Srbije, na razbijanju predrasuda, strahova i animoziteta, a uz uvažavanje različitosti.

Tadić je rekao da su Srbija i Hrvatska ušle u novu fazu odnosa, u želji da se poboljšaju perspektive Srba i Hrvata koji zajedno žive.

"Nedavno smo bili u jednom hrvatskom selu u Vojvodini, a danas smo ovde, jer je naše opredeljenje da rešavamo sve probleme sa kojima se povratnici suočavaju", rekao je srpski predsednik, ukazujući da je njegovo i opredeljenje njegovog hrvatskog kolege da olakšaju život izbeglicama i povratnicima, uključujući ekonomski položaj i radna mesta.

"Ožiljci od ratova su bolni, ali zajedničkim naporom učinićemo da suživot bude što bolji i perspektivniji", rekao je Ivo Josipović.

"Na nama je da učinimo napor da ohrabrimo povratnike, iako znamo da se neće svi vratiti, pogotovo ne svi mladi ljudi. Zato je potrebno stvoriti uslove, otvoriti radna mesta i omogućiti što kvalitetniji život", rekao je Josipović.

Tadić i Josipović obišli su manastir Krupu, u severnoj Dalmaciji, i poručili da taj manastir predstavlja simbol postojanja pravoslavlja i srpskog naroda u Hrvatskoj i znak da je moguć zajednički život dva naroda.

Ističući da manastir Krupa, podno Velebita, potiče iz 14. veka, Tadić je rekao da je ta građevina blistav iskaz arhitekture, kulture i identiteta srpskog naroda i naglasio da je važno poštovati sve elemente identiteta.

U manastiru postoji ikona kojoj su se molili mnogi, i pravoslavci i katolici, rekao je Tadić, i dodao da ona svedoči o vezama i kontaktima Srpske pravoslavne crkve sa crkvama u celom svetu. Predsednik Hrvatske je rekao da činjenica da su manastiru vraćene ikone predstavlja primer koji govori o dobrim namerama o tome da je moguć nastavak zajedničkog života i prijateljstva.

U manastiru Krupi, otvorena je obnovljena riznica u kojoj se nalaze, nedavno vraćene, 24 restaurirane ikone neprocenjive vrednosti, koje su za vreme rata odnete u Srbiju zbog zaštite.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović: Nema više opstrukcije privredne saradnje sa Srbijom

Izvor: SrbijaNet.rs, 25.Nov.2010

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da ima "dobru vest" a to je da u Hrvatskoj više nema političke opstrukcije u privrednoj saradnji sa Srbijom. Na Biznis forumu Hrvatske i Srbije u Zagrebu, Josipović je rekao da je u

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Politika otvara vrata privrednoj saradnji

Izvor: Politika, 26.Nov.2010, 01:09

Boris Tadić: Privrede Srbije i Hrvatske moraju biti otvorene i konkurentne. – Ivo Josipović: Vreme predrasuda i strahova od saradnje sa Srbijom je prošlo..Od našeg specijalnog izveštača..Zagreb – Naše ekonomije moraju biti otvorene i konkurentne. Srpski privrednici se žale da nemaju jednak...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.