Hrvate prošao strah od Srba

Izvor: Press, 26.Nov.2010, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvate prošao strah od Srba

Ivo Josipović poručio juče na srpsko-hrvatskom Biznis forumu da u Hrvatskoj više neće biti opstrukcije kompanija iz Srbije koje žele da investiraju
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je juče na otvaranju srpsko-hrvatskog Biznis foruma u Zagrebu da u njegovoj zemlji više nema političke opstrukcije privredne saradnje sa Srbijom i da je strah od srpskih kompanija „sada prošao".

- Negiram da u Hrvatskoj srpska ulaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nisu dobrodošla, ali potvrđujem da je bilo slučajeva diskriminacije srpskih preduzeća - priznao je Josipović i dodao: „Pripremio sam predsedniku Tadiću listu hrvatskih kompanija, koje su bile diskriminisane u Srbiji. Sada je zadatak sprečiti svaku diskriminaciju."
Važna poljoprivreda
Predsednik Hrvatske je rekao da Hrvatska i Srbija mogu pojačati saradnju u energetici, hemijskoj industriji, metalurgiji, transportu i plasmanu naftnih derivata, opremanju industrijsko-energetskih kompleksa, proizvodnji lokomotiva i vagona, plasmanu poljoprivrednih mašina i opreme, proizvoda humane i veterinarske farmaceutike.
- U našoj saradnji vrlo je važna poljoprivreda jer je Srbija s hrvatskog aspekta odlična baza za uvoz svežeg voća i povrća, a Hrvatska ima resurse koji su komplementarni onima u Srbiji - rekao je Josipović.
Srpski predsednik Boris Tadić je sa svoje strane ocenio da postoje i veliki kapaciteti u odbrambenoj industriji, i da saradnja može znatno napredovati u softverskoj industriji, u IT sektoru i u građevinarstvu.
- Obe zemlje boluju od sličnih hroničnih bolesti kao što su deficit, loši pokazatelji uvoza i izvoza, visoka zaduženost, veliki socijalni pritisci i očekivanja da država rešava sve probleme. Zbog toga je politička i privredna saradnja još važnija. To nije saradnja kao u doba Jugoslavije i svako ko pokušava da se vrati u to vreme veoma greši - napomenuo je Tadić.

Na Biznis forumu okupilo se čak 130 privrednika iz obe zemlje, možda i zato što je ovo prvi organizovan susret poslovnih ljudi Srbije i Hrvatske posle 10 godina. Prvi čovek Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ocenio je da su ova dva tržišta kompatibilna i da imaju veliki potencijal za zajedničku saradnju i razvijanje regionalne ekonomije.
„Imlek" u Splitu
Generalni direktor „Imleka" Slobodan Petrović najavio je da su konačno krenuli sa investicijama u Hrvatskoj.
- Kupili smo jednu lokaciju u Sinju gde planiramo da izgradimo jednu mlekaru, grinfild, koja će se zvati „Mils Sinj". Postoji mlekara pod tim nazivom u Splitu i napravili smo sa njima ugovor o kooperaciji. Kada izgradimo mlekaru u Sinju, preuzećemo njene radnike i kooperante jer oni najverovatnije neće moći da se spasu i otići će u stečaj - kaže za Press Petrović.
Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da je u razgovorima sa hrvatskim državnim zvaničnicima izražena spremnost da se do kraja godine potpiše sporazum i uspostavi potpuna liberalizacija trgovanja.
Od specijalnog dopisnika Veljko Miladinović
Boris Tadić: I ja sam jednom četvrtinom Ličanin!
ZAGREB - Obilazeći štandove na Ličkom sajmu, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče da je i on „četvrtinom" Ličanin. Tadić je kratko prokomentarisao da je važno što je došao u ovaj kraj, pošto je njegova baka iz sela Raduč, koje je udaljeno petnaestak kilometara.

- Četvrtina mene ima ličke krvi, izaberite koji deo tela hoćete - našalio se Tadić.
Predsednici Tadić i Josipović posetili su i Krnjak kod Karlovaca, gde ih je aplauzima dočekalo oko 200 meštana, 15 „srpskih snajki" u narodnoj nošnji i - pogača i so.
U tom selu žive povratničke porodice Srba i bosanskih Hrvata. Dvojica predsednika razgovarala su sa predstavnicima lokalne vlasti s područja Banije, Korduna i predstavnicima srpske zajednice. Tadića je sačekala „našminkana" slika o povratku srpskih izbeglica, ali lokalni Srbi govore da priča ima i drugu stranu, jer i 15 godina posle „Oluje", njihove kuće se sporo obnavljaju. Opština Krnjak je pre rata bila naseljena većinski srpskim stanovništvom, a danas su većinu njihovih kuća naselili Hrvati izbegli iz Bosne.
Marko Radulović, jedan od „svežih" povratnika koji je od rata živeo u Novom Sadu, kaže da je Tadićeva poseta velika stvar za Srbe koji tamo žive.
- Oporavak nekako ide. Dobro je što su Tadić i Josipović prijatelji i što su došli ovde, a da li će nešto više da bude od toga, pa to oni valjda najbolje znaju. To je njihov posao - kaže Radulović.
Predsednici Tadić i Josipović su u selu Deringaj obišli povratničku porodicu Marković.
- To vam je lepa Lika danas, jedan čovek na dva kilometra - rekao je jedan meštanin.
Milutin Surla iz obližnjeg sela Kijane kaže da je ova poseta lepa, ali da priča ima i drugu stranu.
- Ovo je kao devojka koja se udesi za šminkanje, a iznutra je sve trulo. Mnoge kuće nisu još obnovljene. Da ne govorim da je u selu Kijane ubijeno 16 civila za vreme rata, a to niko danas ne pominje - kaže Milutin Surla.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.