Novi ambasadori u Srbiji

Izvor: RTS, 21.Jan.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ambasadori u Srbiji

Predsednik Srbije Boris Tadić primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Velike Britanije, Irske, Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mađarske.

Ambasadorsku službu u Srbiji počeli su novi predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Republike Irske, Mađarske, Indonezije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Akreditive ambasadora tih država primio je predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Boris Tadić.

Predsednik Tadić je izrazio uverenje da će za vreme mandata novopostavljenih ambasadora odnosi Srbije i država koje predstavljaju nastaviti da se unapređuju i obogaćuju, saopštila je pres služba predsednika.

Novi britanski ambasador je Majkl Devenport, ambasador Republike Irske Čarls Šijan, Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulaziz Naser Rahm Al-Šamsi i Mađarske Oskar Nikovic.

Tadić je novopostavljenim ambasadorima poželeo dobrodošlicu u Srbiju.

Devenport: Bliska saradnja

Novoimenovani ambasador Velike Britanije Majkl Devenport, koji je predsedniku Tadiću predao akreditivno pismo kraljice Elizabete II, najavljuje da će njegova zemlja blisko sarađivati sa Srbijom u ispunjavanju uslova za pristupanje EU.

Devenport je podsetio da se njegov prvi radni dan, kao ambasadora u Beogradu, poklopio sa datumom kada je evropski komesar za proširenje Štefan File Srbiji uručio Upitnik.

"U trenutku kada Tadiću predajem svoje akreditive, Vlada Srbije završava odgovore na ta pitanja, postavljajući rekord u brzini davanja odgovora na Upitnik za zemlje koje su u procesu pristupanja EU", ocenio je Devenport.

"Vlada Britanije pohvaljuje odlučnost Srbije na ostvari napredak u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u Uniji i radićemo blisko sa vlastima i civilnim sektorom, kako bi podržali primeni Akcionog plana Vlade Srbije", poručio je Devenport.

Velika Britanija se snažno interesuje za uspeh Srbije, a posebno je važna hrabra politika predsednika Tadića kada je reč o pomirenju u regionu, naveo je Devenport u izjavi objavljenoj na sajtu britanske ambasade.

Devenport je, pre imenovanja na funkciju ambasadora u Srbiji, bio direktor za Rusiju, Centralnu Aziju i Južni Kavkaz u Ministarstvu inostranih poslova Velike Britanije. Učenje srpskog jezika počeo je na Univerzitetu u Gracu 1982. godine. Sa suprugom Lavinijom ima troje dece.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.