Nova zgrada kontrole leta

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova zgrada kontrole leta

U neposrednoj blizini Aerodroma "Nikola Tesla" otvorena nova zgrada kontrole leta Srbije i Crne Gore. Otvaranje ove zgrade dokaz je da Srbija ima snagu da radi na najvećim infrastrukturnim projektima, rekao premijer Mirko Cvetković.

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore otvorila je novu zgradu Oblasnog centra kontrole letenja u Beogradu, u koju investirano oko 18 miliona evra. Otvaranju su prisustvovali predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Cvetković je na otvaranju novog "Centra oblasne kontrole letenja",  istakao je da je reč o savremenom zdanju koje pripada kategoriji "pametnih" zgrada, koja je završena za godinu i po dana, što je šest meseci pre roka.

Premijer je istakao da se otvaranje novih prostorija Agencije poklopilo sa obeležavanjem jubileja 100 godina vazduplovstva u Srbiji i sa usvajanjem novog Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Cvetković je rekao da je posao na izgradnji objekta obavio domaći konzorcijum od 38 preduzeća, sa oko 3.000 radnika. Premijer je naglasio i da je otvaranje te zgrade dokaz da Srbija ima snagu da radi na najvećim infrastrukturnim projektima.

Predsednik Vlade Srbije je rekao da će Agencija biti jedna od najznačajnijih institucija te vrste u Evropi.

Ministar saobraćaja, pomorstva i teklekomunikacija Crne Gore Andrija Lompar izrazio je uverenje da će Agencija postati vodeća kontrola letenja u regionu, u bezbednosnom i tehnološkom smislu.

Lompar je podsetio da Agencija pokriva važdušni prostor Srbije i Crne Gore i 55 odsto vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine, izrazivši očekivanje da će biti proširen delokrug rada te institucije.

Predsednik Upravnog odbora Agencije Nikola Stankov je rekao da će u novu zgradu u narednih šest meseci biti instalirana oprema i podsetio da je novi "Centar oblasne kontrole letenja" otvoren u okviru projekta modernizacije aviosabraćaja Srbije.

Nova zgrada prostrire se na 9.500 kvadratnim metara i omogućiće da istovremeno radi 50 kontrolora i isprati 250 aviona na sat, odnosno 4.000 letova dnevno, rekli su ranije u Agenciji.

Izgradnja zgrade finansirana je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke i deo je projekta modernizacije kontrole letenja u Srbiji, u ukupnoj vrednosti od 90 miliona evra.

Kako su ranije naveli u Agenciji, obim saobraćaja na prostoru koji kontroliše Agencije od 2003. godine do sada udvostručen, tako da dnevno dostiže 2.300 preleta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.