Nikolić: Prepoloviti broj poslanika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2010, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Prepoloviti broj poslanika

BEOGRAD -

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić najavio je danas da će naprednjaci predložiti smanjenje broja poslanika u republičkom parlamentu sa 250 na 125 i prepolovljavanje broja ministara u Vladi, dok će predsednika države Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića pozvati na dijalog sa opozicijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"SNS je na današnjoj sednici Predsedništva donela odluku da pristupi prikupljanju 150.000 potpisa podrške za predlog promene Ustava Srbije i smanjene broja poslanika", kazao je Nikolić na konferenciji za novinare.

On pozvao ostale stranke da se oko tog predloga izjasne, ukazavši da se SNS zalaže za smanjene troškova, kao i da ta stranka "želi ozbiljno da vodi državu", zbog čega će mnoge poteze povući i pre dolaska na vlast.

SNS će, dodao je Nikolić, predložiti i izmene Zakona o vladi i ministarstvima, koje bi omogućile prepolovljavanje broja članova tog tela i tako "staviti na ispit" opozicione i stranke vladajuće većine koje se javno deklarišu kao zagovornici smanjenja državne administracije.

Šef naprednjaka je naglasio da je na sednici Predsedništva usaglašen tekst pisma koje će biti poslato Tadiću i Cvetkoviću kojima će ih ta stranka pozvati na dijalog za opozicijom.

"Okvirno je dogovoreno i da miting u Beogradu bude održan između 20. i 31. januara", naveo je Nikolić i dodao da je SNS odlučna da se izbori za promene i da od utvrđene strategije i dinamike neće odustati.

On je ponovio da je ta stranka suočena sa diskriminaciom u medijima kao što su RTS i Studio B, zbog čega bi i opozicione stranke trebalo da učestvuju u uređivačkoj politici, napomenuvši da sa Tadićem želi "ozbiljan, a ne razgovor za medije".

Nikolić je, odgovarajući na pitanja, rekao da Božidar Delić ne napušta stranku, kao što su pojedini mediji spekulisali.

Komentarišući odluku Srbije da ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu, on je rekao da "država mora da vodi računa o interesima svojih prijatelja, kao što oni misle o interesima Srbije".

SNS uputila pismo Tadiću i Cvetkoviću

Srpska napredna stranka zatražila je danas razgovor predstavnika vlasti i opozicionih stranaka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, obustavljanje prodaje "Telekoma Srbija", kažnjavanje odgovornih za ubistvo Ranka Panića i za izbornu krađu u Boru.

U pismu predsedniku i premijeru Srbije, Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću, SNS traži i raspuštanje upravnih odbora Radio televizije Srbije i Studia B, kao i medija lokalnih samouprava, a do raspisivanja izbora uspostavljanje paritetne zastupljenosti predstavnika vlasti i opozicije u odnosu pola-pola u svim upravljačkim telima RTS i Studia B.

Ta stranka je navela da zahtevi ne predstavljaju političku ucenu, već nameru da se promene suštinski segmenti funkcionisanja države.

SNS smatra da su zahtevi realni i da bi pozitivan odgovor predstavljao korak napred u stvaranju uslova političke atmosfere za napredak društva i države.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.