Ni oko Kosova nema jedinstva

Izvor: Press, 26.Jul.2010, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni oko Kosova nema jedinstva

Vladajuće stranke i deo opozicije podržali predlog Vlade Srbije kojim se potvrđuje da MSP nije legalizovao otcepljenje Kosova i da Srbija u Generalnoj skupštini UN zatraži nastavak pregovora, protiv su LDP i DSS U Srbiji ne postoji jedinstvo oko politike koju Vlada Srbije i predsednik Boris Tadić vode oko Kosova i to nejedinstvo je veće nego ranije, pokazalo se juče u Skupštini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Parlament je juče raspravljao o predlogu Vlade da Međunarodni sud pravde nije legalizovao otcepljenje Kosova i kojim se Vladi nalaže korišćenje „svih diplomatskih i političkih sredstava" na očuvanju suvereniteta.Tokom rasprave o predlogu Vlade, koja nije bila završena do zaključenja ovog izdanja, videlo se da za njega neće glasati veći broj poslanika, jer su LDP i DSS najavili da će biti protiv. SNS i SRS podneli su amandmane, ali su i najavili da će podržati ovaj predlog. Vlada je najavila i da će Generalnoj skupštini UN u septembru podneti Rezoluciju o nastavku pregovora o Kosovu, ali tekst rezolucije nisu otkrili poslanicima. Sednici parlamenta prisustvovali su i predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, šef diplomatije Vuk Jeremić i veliki broj ministara.
Jovanović: Nova politika
Skupštinska rasprava u stvari je bila još jednu u nizu političkih prepucavanja vlasti i opozicije. Opozicija je kritikovala politiku vlasti prema Kosovu, tražene su i ostavke, dok je vlast podržala Vladu i ministre. Predlog Vlade poslanicima je obrazložio šef pravnog tima Dušan Bataković.
- Načinom na koji je formulisao mišljenje, MSP je pitanje deklaracije tretirao samo kao pravni instrument, a ne kao pitanje prava na otcepljenje. Time je suštinski deo pitanja, da li je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, vraćen Generalnoj skupštini UN. Ovakav ishod predstavlja pravni neuspeh za Srbiju jer od MSP-a nismo dobili pomoć u situaciji kad je međunarodno pravo prekršeno na našu štetu - kaže Bataković.
Ministar Vuk Jeremić ocenio je da se 55 država nalazi „vrlo blizu priznanja Kosova" i da Vlada čini sve da taj broj svede na najmanju moguću meru.
- Zadatak državnih organa biće i da ostvari većinu u Generalnoj skupštini UN za rezoluciju Srbije koja će otvoriti put ka pronalaženju kompromisnog rešenja i nakon čijeg usvajanja će biti jasno da MSP nije dao pravo Albancima na otcepljenje od Srbije - rekao je Jeremić.
Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović poručio je da će njegovi poslanici glasati protiv, jer ova odluka predstavlja „izraz politike kontinuiteta" i zatražio „novu politiku prema Kosovu". Slobodan Samardžić (DSS) naveo je da ni oni neće glasati za predlog Vlade, već da traže da Srbija podnese tužbe protiv zemalja koje su priznale Kosovo. Dodao je i da odlazak u Generalnu skupštinu UN posle odluke MSP-a „deluje pomalo politički samoubilački".
Suzana Grubješić (G17 Plus), pored podrške predlogu Vlade, zatražila je i jačanje partnerskih odnosa sa EU i SAD sa ciljem pronalaženja kompromisnog rešenja za Kosovo. Ona je dodala i da je mišljenje MSOP, „bez obzira na sve jezičke i pravne akrobacije, nepovoljno za Srbiju". Predsednik JS Dragan Marković Palma pozvao je poslanike da podrže Vladu i predsednika Borisa Tadića i rekao da „mišljenje MSP-a nije ni pobeda, ni poraz Srbije". U jednom momentu on je pomešao Međunarodni sud pravde u Hagu i Tribunal za ratne zločine, rekavši da je mišljenje doneo sud koji oslobađa ratne zločince".
Ilić: Ostavka Vuka Jeremića
Dragan Todorović (SRS) optužio je ministra Vuka Jeremića da je „vodio tajnu politiku o Kosovu", zatražio je jaču saradnju sa Kinom i Rusijom u očuvanju Kosova i zatražio odlazak Euleksa sa Kosova, ali je SRS glasao za predlog Vlade. Ostavku Jeremića zatražio je i Velimir Ilić (NS) zbog „teškog poraza pred MSP".   


Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.