Neuobičajena podela dijaspore

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuobičajena podela dijaspore

Beograd -- Crnogorska nacionalna zajednica u Beogradu ocenila je da je neuobičajena podela srpske dijaspore koju promoviše Srbija.

Predsednik CNZ Mihailo Terzić ocenio je da je "neuobičajena podela srpske dijaspore na Srbe u regionu koji nisu dijaspora, i Srbe van regiona koji jesu dijaspora".

On je povodom jučerašnjeg sastanka Savet za odnose sa Srbima u regionu kod predsednika Srbije Borisa Tadića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da treba odrediti šta je region i šta je dijaspora.

"Ako dijasporom označimo stanje dela nacije koji je odvojen od svoje matice-države i živi rasut po državama drugih naroda, a zadržava svoju kulturnu posebnost, onda bi se moglo zaključiti: ili Srbi u regionu ne žive van Srbije, ili države u tom regionu nisu države", rekao je predsednik Crnogorske nacionalne zajednice u Beogradu Mihailo Terzić.

Terzić podseća da srpski Zakon o dijaspori i Srbima u regionu pod regionom podrazumeva sve susede Srbije, "osim Bugarske, plus Slovenija".

"Izuzimanje dela etničkog korpusa Srba van Srbije iz pojma dijaspore je neuobičajen politicki pokušaj pretvaranja tog dela dijaspore u 'političku dijasporu', preko koje politicka i duhovna elita Srbije, koja skoro u celini čini Savet za odnose sa Srbima u regionu, pokušava da se meša u suverenu nadleznost tih država", ocenio je Terzić.

Prema njegovim recima, to je očigledno u slučaju Crne Gore. Terzić je ocenio da je Tadićev poziv predstavnicima nekoliko političkih partija iz Crne Gore da dođu na sastanak kod njega, a ne i predsedniku Nacionalnog saveta Srba, znak odnosa Srbije prema nezavisnoj Crnoj Gori.

"Konačan cilj nije dati manjinska prava Srbima u Crnoj Gori, već ne dozvoliti ostvarenje istorijskih prava Crnogorcima", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.