Neulaganje u obrazovanje - ulaganje u zaostajanje

Izvor: Studio B, 29.Mar.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neulaganje u obrazovanje - ulaganje u zaostajanje

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je izjavio da je obrazovanje najvažniji razvojni resurs civilizacije, i da društva i zajednice koje ne ulažu u obrazovanje ulažu u vlastito zaostajane.

Otvarajući u Beogradu konferenciju povodom 20. godišnjice TEMPUS programa, Tadić je istakao da neulaganje u obrazovanje snižava standard građana i čini ih nekonkurentnim na tržištu rada.

Po njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rečima, od izuzetne je važnosti da mreža visokih škola odgovara potrebama privrede i da podstiče zapošljavanje, jer od toga zavisi dinamika razvoja društva i konkurentnost na međunarodnom tržištu rada.

"Visoko obrazovanje i nauka su jedan od ključnih motora za razvoj naše čivilizacije, i ona društva koja ulažu u obrazovanje i naučni razvoj imaju priliku da dostignu najviši stepen razvoja i najviši tehnolosksi doseg civilizacije", rekao je Tadić.

Obraćajući se predstavnicima nekoliko desetina zemalja članica TEMPUS-a - programa EU za modernizaciju visokog obrazovanja u "partnerskim zemljama" EU - predsednik Srbije je istakao da je EU razvojem tog programa učinila veliki iskorak, imajući na umu važnost postojanja komplemenarnih obrazovnih sistema.

"U središtu razvoja civilizacije je nauka, i razvoj TEMPUS programa i priključenje tom programu država koje su na obodu EU, ili nešto dalje, jeste jedna od najvažnijih strateških odluka kojom se pokazuje duboko promišljanje u EU o značaju zajedničke budućnosti", rekao je Tadić. Srbija se, kako je istakao, opredelila da nakon ostvarivanja članstva u EU učestvuje u programima koji se ne tiču samo dobrobiti EU, već i u programima koji se tiču civilizacije uopšte.

Tadić je poručio i da stavljanjem akcenta na visoko obrazovanje ne treba zaboraviti značaj osnovnog obrazovanja, tokom kojeg se deca uče kako da uče, od čega zavisi njihov budući razvoj.

Na kraju, velike razlike u razvijenosti su, prema Tadićevim rečima, bezbednosni problem civilizacije, i u tom smislu je ulaganje u obrazovanje i suštinski doprinos bezbednosti.

TEMPUS je program EU koji za cilj ima modernizaciju visokog obrazovanja u partnerskim zemljama istočne Evrope, centralne Azije, zapadnog Balkana i mediteranskog regiona, uglavnom kroz projekte međuuniverzitetske saradnje.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.