Nećemo ukinuti vlast na severu

Izvor: B92, 03.Sep.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo ukinuti vlast na severu"

Beograd -- Boris Tadić kaže da Beograd neće ukinuti institucije na severu Kosova, kao i da je kriminal na tom području mnogo manji nego u delu Kosova pod vlašću Prištine.

"To sam jasno rekao i Angeli Merkel, to nisu paralelne institucije, nego jedine institucije na severu Kosova koje omogućavaju život ljudima", rekao je on.

"To su institucije koje su demokratski izabrane", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke, čiji je predsednik. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tadić je rekao i da je nemačkoj kancelarki preneo da Srbija želi da statusno neutralni Euleks funkcioniše na celoj teritoriji Kosova i da želi nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Iz međunarodne javnosti usledio je argument da je uspostavljanje pravnog poretka na severu Kosova uslovljeno neverovatnim razmerama organizovanog kriminala", rekao je Tadić.

On je objasnio da na severu Kosova postoji organizovani kriminal u kojem učestvuju pojedinci i koji mora biti pobeđen, ali da je on neuporedivo manjih razmera od kriminala u ostatku Kosova.

"Organizovani kriminal šverca droge u ostatku Kosova je svetski problem i on se razvija, a institucije Prištine nisu uspele da se izbore sa tim problemom", rekao je Tadić.

On je istakao da Srbija na svaku provokaciju mora odgovoriti mirno, jer sve drugo neće dovesti do ostvarivanja nacionalnih interesa.

"Upozoravam Srbe na severu Kosova i zahtevam od njih da bilo kakav scenario mora da podrazumeva mirno rešenje", kazao je predsednik Srbije.

"Hvala Rusiji i Kini na podršci, ali to nam nije dovoljno"

Tadić je naveo da je politika nastavka evropskih integracija i istovremenog očuvanja nacionalnih interesa jedino moguća.

Lider DS-a je izjavio da Srbija ne sme da zaustavi proces evropskih integracija, jer su one uslov za pronalaženje praktičnog rešenja za problem Kosova.

On je naglasio da podrška Rusije, Kine, Brazila i Indije nije dovoljna jer je potrebno dobiti i podršku najmoćnijih zemalja poput SAD, Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

"Zahvalni smo Rusiji i Kini zbog podrške, ali to nije dovoljno, zato bi odustajanje od evropskih integracija smanjilo verovatnoću za ostvarivanje naših nacionalnih interesa. Svet nije pravedan i idealan", poručio je Tadić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.