Izvor: Glas javnosti, 13.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namerno odvedeni u stečaj

ZRENJANIN - Slučaj zrenjaninskog „Šinvoza“ čiji pogoni posle privatizacije već dugo ne rade, zainteresovao je i čuvenog američkog intelektualca Noama Čomskog, koji se obratio predsedniku Borisu Tadiću, Mirku Cvetkoviću i Ivici Dačiću i apelovao na njih da zaštite radnike i akcionare, odnosno njihovo pravo na rad i privatnu svojinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << spreče pljačku fabrike i propast više od 600 zrenjaninskih porodica.

Nakon prodaje „Šinovoza“ na aukciji, ispostavilo se da novi vlasnik Nebojša Ivković ne ispunjava uslove iz ugovora o kupoprodaji, pa je ona poništena.

Ne rade duže od godinu dana

U međuvremenu se ostvarila pretpostavka radnika da biznismen namerno vodi preduzeće u stečaj iz koga opet želi da izađe kao većinski vlasnik. U tome je i uspeo, jer je pod pokroviteljstvom Trgovinskog suda u Zrenjaninu prihvaćen plan reorganizacije koga su predložili poverioci, odnosno oni iza kojih stoji Nebojša Ivković.

Preduzeće za remont šinskih vozila ne radi duže od godinu dana, kada su i počeli radnički protesti.

Radnici koji su iznosili istinu o kretanjima u „Šinvozu“ tuženi su sudu i permanento se nalaze pod pritiskom, a osnovna je namera gazde da ih ućutka kako bi se istina sakrila. Ipak, radnike je podržao Savet za borbu protiv korupcije i Anketni odbor Skupštine grada Zrenjanina.

Zaduživao se kod svojih preduzeća

Odbor je, kažu „Šinvozovi“ akcionari, utvrdio da je, posle privatizacije, poslovodstvo prekomerno i fiktivno zaduživalo fabriku i to kod firmi čiji je vlasnik takođe Ivković. To je dovelo do stečaja, gde su se kao većinski poverioci pojavile Ivkovićeve firme kojima je data mogućnost da naprave plan reorganizacije koji je prihvaćen i pred Trgovinskim sudom. Konstatovano je da je Agencija za privatizaciju, nakon dugog insistiranja i protesta radnika i malih akcionara, kasno poništila kupoprodaju na aukciji, kada je fabrika već doživela kolaps.

- Poništenje privatizacije došlo je kao nagrada Ivkoviću, jer je time oslobođen plaćanja, a do potpunog vlasništva nad „Šinvozom“ došao je putem stečaja - naveli su „anketari“.

Angažovanje novog partnera

Oni su predložili, a Skupština grada prihvatila, hitno pokretanje sudskog postupka protiv Ivkovića, što omogućava Zakon o stečajnom postupku i preduzimanje svih zakonskih radnji koje bi fabriku dovele u predstečajno stanje.To bi omogućilo da se angažuje neki novi strateški partner.

Branislav Markuš, predsednik Anketnog odbora, kaže da su u donošenju zaključaka učestvovale sve skupštinske stranke i da će Skupština dati pravnu i svaku drugu podršku radnicima i akcionarima da se izbore za pravdu, a nije se do sada dogodilo da odbornici o jednom stavu iskažu toliko jedinstvo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.