Na Obaminom balu  i Tadić

Izvor: Mondo, 22.Jan.2013, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Obaminom balu i Tadić

Američki predsednik Barak Obama bio je domaćin svečanog inauguracionog bala, organizovanog u Vašingtonu za više hiljada zvanica, na kome je jedan od gostiju bio i počasni predsednik Demokratske stranke, bivši predsednik Srbije, Boris Tadić.

prev next 0 0 0

 

1 / 3

 

2 / 3

  >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

3 / 3

Početak drugog mandata Baraka Obame započeo je simbolično inauguracionim balom, na kome, kažu komentatori, nije bilo baš dovoljno mesta za igru, ali je to ipak bila "žurka za pamćenje".

Na balu su pevali Ališa Kiz, Dženifer Hadson, Bijonse, kantri zvezda Bred Pejsli... a čuli su se i hitovi Majkla Džeksona i Madone. Počasni gosti bala bili su, kako je rekao Obama, "momci i devojke u uniformama", koji brane SAD i njene vrednosti.

Obama je posle prigodnog govora najavio suprugu Mišel, a onda su zaplesali uz " "Let's Stay Together" Dženifer Hadson.

Posebnu pažnju američki mediji posvećuju "stajlingu" prve dame. Tako se ističe da se ona ovaj put odlučila za crvenu haljinu koju je dizajnirao Džejson Vu, a u kojoj je "sijala".

Inauguracioni balovi održavaju se od davne 1809. godine i predsednika Džejmsa Medisona.

Počasni predsednik DS Boris Tadić prisustvovao je, pre bala i polaganju zakletve američkog predsednika ispred Kapitol Hila.

"SAD imaju ključnu ulogu u međunarodnim odnosima, a moja namera dolaskom ovde svakako nije da preuzimam nadležnosti predsednika ili premijera, ali moja obaveza jeste da pomognem koliko god je moguće da se stvari poprave u našim odnosima", rekao je Tadić Tanjugu.

On je ocenio da se odnosi SAD i Srbije već više godina iz američkog ugla posmatraju samo kroz prizmu Kosova, što, kako je dodao, nije dobro.

Tadić smatra da to šteti Srbiji da artikuliše svoje ekonomske interese, kao i njenoj spoljnopolitičkoj poziciji, gde je bez podrške SAD u međunarodnim institucijama.

Počasni predsednik Demokratske stranke je istakao da će tokom boravka u Vašingtonu razgovarati sa određenim ljudima iz sektora finansija i predstavnicima investicionih fondova, ocenivši da je do sada između SAD i Srbije postojala dobra saradnja u bezbednosnom sektoru, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

"Pokušaću da vladi i predsedniku Srbije, koliko god oni traže, pomognem u održanju tih dobrih odnosa sa Amerikom", rekao je Tadić.



Obama je juče polaganjem zakletve započeo svoj drugi mandat u Beloj kući, a svečanost inauguracije nije bila glamurozna kao pre četiri godine u američkoj prestonici, kada je on postao prvi crni predsednik Amerike.

U inauguracionom govoru, on je poručio da ne shvata olako svoj drugi mandat i pozvao naciju da mu se pridruži u rešavanju niza problema.

Obama je, takođe, naznačio novi pravac spoljne politike u trenutku kada se Amerika sprema da povuče vojsku iz Avganistana i okonča najduži rat koji ova zemlja trenutno vodi.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju, 44. američki predsednik je rekao da zemlja mora da donese neke teške odluke kako bi smanjila veliki deficit.

Novi-stari američki predsednik je istakao da će SAD nastaviti da promoviše demokratiju u inostranstvu, a tokom inauguracionog govora on se osvrnuo i na prava žena i gej populacije, ocenivši da "naš put nije dovršen dok naše žene, majke i sestre ne mogu da zarade za život koji odgovara njihovim naporima", ili dok se prema "našoj gej braći i sestrama ne postupa kao prema svima drugima".

(MONDO/Tanjug/Foto: Tanjug/AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama domaćin bala, jedan od gostiju i Tadić

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2013

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama bio je domaćin svečanog inauguracionog bala, organizovanog u Vašingtonu za više hiljada zvanica, na kome je jedan od gostiju bio i počasni predsjednik Demokratske stranke, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.