NOVINARSKE EKIPE ČEKUJU DOLAZAK TADIĆA

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVINARSKE EKIPE ČEKUJU DOLAZAK TADIĆA

VUKOVAR - Veliki broj novinara u Vukovaru od jutros očekuje dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića koji će sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem odati počast hrvatskim žrtvama na Ovčari kod Vukovara i žrtvama srpske nacionalnosti u Paulin Dvoru kod Osijeka.

VUKOVAR  - Veliki broj novinara u Vukovaru od jutros očekuje dolazak predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbije Borisa Tadića koji će sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem odati počast hrvatskim žrtvama na Ovčari kod Vukovara i žrtvama srpske nacionalnosti u Paulin Dvoru kod Osijeka.

Na prilazima Vukovaru i memorijalnom centru na Ovčari pojačane su mere bezbednosti, dok u samom gradu nije primetno veće prisustvo policije.

Tadić u Vukovar stiže trajektom iz Bača, oko 10 sati, nakon čega će se sastati sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Posle svečanog dočeka u Vukovaru, dvojica predsednika će položiti cveće na spomen obležju masovne grobnice u Ovčari gde su pripadnici bivše JNA i paravojnih srpskih formacija 20. novembra 1991. ubili više od 200 hrvatskih zarobljenika i civila.

Tadić i Josipović će takođe položiti vence u Paulin Dvoru, nedaleko od Osijeka, na mestu gde je u decembru 1991. ubijeno 18 srpskih civila i jedan civil mađarske nacionalnosti.

Tadić će tokom jednodnevne posete Hrvatskoj u Vukovaru razgovarati i s premijerkom Jadrankom Kosor, a sastaće se i s predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih i predstavnicima srpske manjine.

Većina hrvatskih političara pozdravila je Tadićevu posetu uz ocenu da je reč o "istorijskom" događaju, a desničarska Hrvatska stranka prava najavila je mirne proteste tim povodom.

Hrvatski mediji prenose da se od Tadića očekuje izvinjenje za zločine pocinjene u Vukovaru, ali i originalna dokumentacija odnesena iz vukovarske bolnice 1991. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor uoči posete izjavila je da očekuje i konkretne pomake u rešavanju pitanja nestalih hrvatskih branilaca i civila.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.