Izvor: Glas javnosti, Beta, 22.Jun.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mešihat traži od Tadića mišljenje o fotomontaži

NOVI PAZAR - Mešihat islamske zajednice u Srbiji zatražio je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da se javno izjasni o fotomontaži u listu Blic, u kojoj je glavni muftija zajednice Muamer Zukorlić prikazan u pravoslavnoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi.

Mešihat je tim povodom za subotu, 26. juni, zakazao Sveopšti Sabor Islamske zajednice na kome će učestvovati predstavnici svih organa, ustanova i udruženja IZ, kao i svi imami i veroučitelji. "Mešihat, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i muftija Zukorlić će podneti krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti nadležnih u dnevnom listu Blic, kao i parničnu tužbu radi utvrđivanja simbolične naknade u iznosu od 100 miliona evra", navodi se u saopštenju Mešihata.

Mešihat navodi da će u svim džamijama na području IZ na prvoj narednoj džumi biti pročitan proglas osude ovog čina, koji "predstavlja presedan u javnom ophođenju medija prema verskim velikodostojnicima". U saopštenju se dodaje da će Mešihat o ovom činu obavestiti sve međunarodne islamske organizacije i institucije, kao i ambasade islamskih zemalja u Beogradu.

Pre svega "msihat" bi trebalo da se uzdrzi od trazenja nekog objasnjenja od strane predsednika drzave, koji nema nikakve veze sa objavljivanjem clanka u Blicu. Zukorlic kao prestavnik ili samo imam jedne manjine ima slobodu da propoveda svoju religiju u Srbiji, da govori svojim jezikom, da se javno iskazuje, ali nema nikakvo pravo da on bude neki pravosudni organ koji ce da trazi neku odgovornost kod predsednika drzave. Pojavljivale su se karikatur Muhameda u danskim, svedskim , holandski novinama pa ni kraljevi niti su kraljice odgovarale za nesto. U Francuskoj se vodi ostra borba protiv islamizma, pa neka Zukorlic pita Sarkozija, zasto i kako. Tadic moze da kaze svoju rec ali onda kada on to bude hteo, ako bude hteo.

Samo me zanima kakva bi bila reakcija javnosti u Srbiji da je Blic kojim slucajem objavio fotomontazu na kojoj je patrijarh Irinej u odori hodze/imama ?? Znam samo jedno: smesno sigurno nebi bilo.

Da se izjasnim Srbin sam ali smatram da je oblaciti verske sluzbenike jedne vere u odecu verskog sluzbenika druge vere vrhunac neukusa-primitivirma. !

Lepo kaze stara Srpska izreka : "Ne cini drugom ono sto nebi zelio da taj drugi trebi cini"

Имаш право, Маркане! Врло је неукусно да се чине овакве ствари. На Западу се бране да се ради о слободи мишљења. Ја мислим да је то будалалук и ширење мржње међу људима разних вера. Не тако давно код нас се поштовао комшија друге вере и одлазило му се на празнике и честитало.

Овим потезом Блиц је учинио сам себи медвеђу услугу. Требају да се стиде.

Ovaj Markan je rekao pravu istinu jer je ovde na Balkanu jako, jako opasno igrati se sa verom - podvrgavati je ruglu

Mozda ste i upravu, sta ako dobije na sudu ı blic mora da isplati 100 miliona evra, uh skup li je ovaj Muamer.

Porazen je na izborima za BNV i politicki polako pocinje umirati pa mu je trebala ovakva medijska pompa ne bi li se povratio i sada ispao zrtva. Mozda racuna da ce mu to para biti potrebno da njima kupi birace za neke nove izbore.

Sam sebe pokusava da ozivi.

Zamislite samo, sad treba predsednik drzave da gleda kako koja novina i sta radi. Pa to nije bilo ni u vreme fasizma. Sve takve autokrate, kakav je doticni Zukorlic, vec davno su nestale sa politicke scene. Nije, bre, ovo srednji vek i vreme mracnjastva.

Okani se corava posla, BIVSI MUFTIJO.

Ne bi se g-din Zukorlic toliko bunio da nije cinjenice sto nije uspeo da pobedi na izborima za nacionalni savet Bosnjaka.

U svojoj kampanji on je najavio da ce pregovarati sa Beogradom i sada hoce na ovaj nacin to da ostvari. Lukavo, stvarno. Samo sto to niko ne konta tako. Blic mu, zapravo, ide na ruku.

Sada, nakon onako zestoke retorike i zapaljivih prica, nastoji sve to da opravda.

Neznam zasto se dize tolika prasina oko jedne sale, ja sam Bosnjak i zaista ne vidim da se ovome daje ovoliki znacaj a u ostalom ovde se ne vredjaju Muslimani ovde se u ovoj polemici na jedan sasvim demokratski nacin u slobodnim medijama prikazuje jedan Lik jednog coveka koji je izasao iz okvira islama i zeli da se bavi politikom i ovo je sasvim legitimna sala od strane Blica... Vredjanje Muhameda a.s. je nesto NEDOPUSTIVO i time se ne sme i ne moze igrati niko i zato nemojte mesati pojmove... Mislim da je gosp. Zukorlic pomesao pojmove i pokusava da izdejstvuje politicke poene kod naroda koji mu slepo veruje a od Drzave poistovecujuci svoj lik sa Islamom pokusava da izdejstvuje sebi poziciju da mu se naprave ustupci oko Univerziteta i Islamske Zajednice, dobro osmisljeno ako prodje... zapravo neznam ko mu daje za to pravo Kuran sigurno ne a da li ce mu Drzava to dozvoliti. Da su na dzamiju pstavili krst to bi bio problem a ovo se tice samo MUAMERA ZUKORLICA i nikog vise ovo ne moze i nije dotaklo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.