Izvor: KreditniCentar.rs, 11.Dec.2011, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere protiv krize

Državni vrh, bankari i privrednici postigli dogovor o merama koje će olakšati kreditiranje preduzeća i obezbediti bolju likvidnost bankarskog sistema, rekao premijer Cvetković. Srbija će reagovati na vreme kako bi predupredila efekte novog talasa krize, poručio predsednik Boris Tadić.
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da su se na današnjem sastanku predstavnici države, banaka i privrede dogovorili o merama koje će olakšati kreditiranje preduzeća i obezbediti bolju likvidnost bankarskog sistema.
Nelikvidna preduzeća lakše do kredita?
Guverner NBS Dejan Šoškić rekao je da ima prostora za korekciju odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banaka. To bi, kako je ocenio, trebalo da omogući jednostavnije kreditiranje srednjih preduzeća koja imaju probleme sa likvidnošću.
Šoškić je upozorio da je na sastanku, ipak, zaključeno da inicijativa za smanjenje obavezne rezerve banaka nije korak u dobrom pravcu.
Guverner Šoškić je rekao da se razgovaralo o zahtevima privrede da se izvrši relaksacija bankarskog sektora na način da se ne ugrozi njegova stabilnost. Taj predlog NBS će razmatrati u ponedeljak.


Na sastanku koji je trajao četiri sata dogovoreno je da Narodna banka Srbije donese određene odluke koje će omogućiti bolju likvidnost u bankarskom sistemu putem izmene klasifikacije za pojedine kategorije kredita, precizirao je Cvetković.
Takođe, dogovoreno je da današnji sastanak bude prvi u nizu i da se sastanci ubuduće održavaju na mesečnom nivou. Biće formirana i uža grupa, sastavljena od po dva predstavnika privrede i bankarskog sektora, guvernera i premijera.
Oni će se sastajati sa predstavnicima sindikata kako bi se obezbedilo da Srbija sa što manje troškova prođe kroz krizu i da se obezbedi makroekonomska stabilnost, rekao je premijer.
Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je takođe prisustvovao sastanku, rekao je da će Srbija reagovati na vreme kako bi predupredila efekte novog talasa ekonomske krize čiji se udar očekuje sledeće godine.
'Potrošićemo veliku energiju kako bismo minimizovali efekte krize, otvorili nova radna mesta i sačuvali ona koja već postoje', rekao je Tadić. Predsednik Tadić veruje da će Srbija i dogodine ostvariti pozitivan privredni rast.
'Ovaj sastanak se događa u trenutku kada 2012. možemo očekivati ekonomski udar i on je već započeo, ali važno je da se Srbija nosi sa krizom. Ostvarićemo pozitivan privredni rast i ove, a verujem i sledeće godine', rekao je Tadić.
Moguće nove strane investicije
Predsednik je istakao da će se mnoge zemlje suočiti sa novim talasom recesije i čak udvostručavanjem nezaposlenosti, ali da će Srbija iskorišćavanjem svih unutrašnjih resursa i privlačenjem ivestitora izbeći takvu sudbinu.
'Postoji izvesna mogućnost da neka preduzeća koja ne mogu da opstanu u zemljama sa visokom cenom rada dođu u Srbiju, i to se već dešava', rekao je Tadić, ali i istakao da, bez obzira ne sve mere koje će biti preduzete, ne treba građanima davati obećanja, budući da niko više nema pouzdane parametre na kojima bi ta obećanja mogao da temelji.
'Kakav će biti naš uspeh najbolje je da ne obećavam građanima, dosta je bilo obećanja, došlo je vreme da se ponašamo na drugačiji način, jer niko ne može da predvidi kako će izgledati svetska ekonomija, bezbednost i politika', rekao je Tadić.
Tadić je poručio da će, on sam, ali i predstavnici Vlade, narednih dana razgovarati sa potencijalnim stranim investitorima. Prema njegovim rečima, i preduzeća i sindikati treba da preuzmu svoj deo odgovornosti i da doprinesu postizanju saglasnosti oko mera ekonomske politike.


Predsednik kompanije 'PSP Farman' Branislav Grujić rekao je da je na sastanku 'pomeren led' u pravcu rešavanja problema privrede.
Privrednici, kako je rekao, očekuju da NBS u ponedeljak smanji obavezne rezerve za određene kategorije firmi, što će omogućiti lakše finansiranje srednjih preduzeća.
Time će se povećati likvidnost pojedinih preduzeća tako što će se osloboditi dodatna novčana sredstva koja će banke plasirati kroz povoljnije kredite, navodi Grujić.
Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da mere koja su dogovorene podrazumevaju da će preduzeća imati 'mekše' uslove za dobijanje bankarskih kredita. Bugarin je istakao da je veoma važno što je dogovoreno kontinuirano održavanje sastanaka državnog vrha sa privrednicima i bankarima.
Današnjem sastanku prisustvovali su i ministri ekonomije i poljoprivrede Nebojša Ćirić i Dušan Petrović i generalni direktori velikih javnih preduzeća - Branko Radujko iz 'Telekoma Srbije', Dragomir Marković iz EPS-a i Dušan Bajatović iz 'Srbijagasa'.
U razgovorima su učestvovali i vlasnik kompanije MK 'Komerc' Miodrag Kostić, predsednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun i drugi istaknuti preduzetnici i rukvodioci najvećih poslovnih banaka u Srbiji.
Izvor: rts.rs

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.