Mediji: Ko će biti lider demokrata?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2012, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Ko će biti lider demokrata?

BEOGRAD -

Ukoliko lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić ne prihvati zahtev svog zamenika Dragana Đilasa da se povuče sa čelne funkcije, na čemu insistira i pokrajinski premijer Bojan Pajtić, gradonačelnik Beograda će dan nakon sednice Glavnog odbora 8. septembra napustiti stranku, saznaje Blic od izvora u vrhu DS.

Prema istom izvoru, Đilas ne želi da bude protivkandidat Tadiću na stranačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izborima, mada ne strahuje od toga da bi na njima mogao da bude poražen.

Naprotiv, dodaje izvor iz vrha DS, gradonačelnik Beograda je uveren da ima podršku većine delegata Glavnog odbora, koji smatraju da bi Tadić trebalo da ode sa čelne funkcije, zbog poraza na izborima, kao i zbog ljudi koji su se na njega oslanjali, a doprineli su tome da DS ode u opoziciju.

Goati: Cepanje DS loše za Srbiju

Nikakav dogovor, mimo slobodnih izbora u Demokratskoj stranci (DS), ne može otkloniti opasnost da partija završi u delovima, izjavio je predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

Ne može DS da izbegne demokratske izbore i stranci, rekao je Goati za Blic i ocenio da je "čudno da to pokušavaju".

Prema njegovim rečima, samo su izbori rešenje, a sve drugo je podizanje magle i gubljenje vremena.

Goati smatra da DS ne može da izbegne izbore u stranci, jer je dosadašnje rukovodstvo izgubilo legitimitet.

Potrebna je izborna skupština stranke, a ne čujem da je najavljuju, iako je to prvo što bi morali da urade, naglasio je Goati.

Od izbora beže "ko đavo od krsta", dodao je Goati i ukazao da je paradoksalno da se to događa baš u DS, koja je prva uvela tu demokratsku praksu.

Demokratama preti rascep, ukoliko i dalje budu pokušavali da izbegnu osnovnu demokratsku proceduru, upozorio je Goati, koji smatra prevaziđenom ideju da svi podnesu ostavke.

Cepanje DS bilo bi "jako loša stvar za Srbiju i uvelo bi nas u dugotrajan turbulentan period, koji bi bio obeležen procesom rascepa i u Skupštini i u drugim strankama u Vladi", ocenio je Goati.

Proces raspada u DS, prema njegovom objašnjenju, preneo bi se na druge stranke, jer je DS nosilac ideja koje prevazilaze značaj te stranke.

Prema rečima sagovornika Blica, Đilasov zahtev odnedavno podržava i jedan od doskorađnjih najbližih Tadićevih saradnika - Dragan Šutanovac.

Budući da, kako kažu poznavaoci prilika u DS, Tadić ne razmišlja o tome da se povuče pre izborne skupštine, sudbina najveće opozicione stranke je potpuno neizvesna.

Međutim, oni napominju da Đilas i dalje o napuštanju DS i formiranju nove stranke razmišlja isključivo kao o krajnjoj varijanti.

Najveće i osnovno razilaženje Đilasa i Tadića tiče se liderske pozicije, "jer ni jedan ni drugi ne odustaju od namere da budu predsednici", rekao je izvor Blica iz vrha DS, posle sastanka u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.