Marti menja sliku o Kosovu

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti menja sliku o Kosovu

Međunarodna zajednica će potpuno drugačije gledati na kosovski problem, posle objavljivanja izveštaja Dika Martija o zločinima nad Srbima, poručio predsednik Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da će se, uprkos postojanju pretpostavke nevinosti, u međunarodnoj zajednici ubuduće potpuno drugačije gledati na kosovski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << problem, posle objavljivanja izveštaja Dika Martija o zločinima nad Srbima.

Boris Tadić je rekao da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji nije dobio podršku za potpredsedničko mesto u DS-u, nema razloga da bude nezadovoljan i podsetio da je i sam gubio izbore.

"To je život... Biće pobeda i biće poraza", rekao je Tadić.

"Srbija je godinama čekala pred međunarodnim institucijama jedan takav izveštaj. Mi smo apelovali da se svi zločini rasvetle, ali ti apeli prethodnih decenija nisu prihvatani sa ozbiljnošću. Sada je slika drugačija i na tome sam zahvalan Diku Martiju", rekao je Tadić

novinarima u bazi Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici.

Tadić je ocenio da je srpski narod, u prethodnim godinama, u međunarodnoj javnosti predstavljen kao jedini krivac za događaje u bivšoj SFRJ, ali da posle izveštaja Martija, takvo stanje "pada u vodu".

On se zauzeo za sveobuhvatnu i opsežnu istragu koja podrazumeva jasno utvrđivanje da li je bilo takvih zločina na Kosovu i Metohiji i ko je za to kriv. Izrazio je nadu da će opsežna istraga tog slučaja rasvetliti proces stvaranja takozvane države Kosovo.

Odgovarajući na pitanje da li je, posle izveštaja, promenio stav o kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, Tadić je rekao da on zastupa javne interese Srbije i da ne nastupa u javnosti na osnovu ličnih simpatija.

"Mnogo puta sam se susretao sa ljudima sa kojima nemam ništa zajedničko. To je moj posao. I lekari leče ljude sa kojima ne dele isti sistem vrednosti", rekao je Tadić.

Tadić: Slomićemo kriminal

Govoreći o borbi protiv organizovanog krminala, Tadić je rekao da će Srbija nastaviti tu borbu i poručio građanima da se mogu osećati sigurno, jer će država pobediti u toj borbi.

"Ako nastavimo ovim putem, slomićemo organizovani kriminal u Srbiji, doprinećemo njegovom slamanju u regionu jugoistočne Evrope i izgradićemo, u narednih nekoliko godina, jedan bezbedan ekonomski prostor", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije, na obeležavanju dana SAJ-a, podržao je napore njenih pripadnika u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Boris Tadić je istakao i da će Srbija nastaviti da podiže svoje kapacitete za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala i da će na nju, u tom smislu, moći da računa čitav svet.

Tadić je u bazi SAJ-a, zajedno sa ministrom unutrašnjim poslova Ivicom Dačićem, otkrio spomen-ploču poginulim pripadnicima te jedinice.

Osim Tadića i Dačića, proslavi dana SAJ-a u Batajnici prisustvovali su i premijer Mirko Cvetković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, direktor policije Milorad Veljović, direktor BIA Saša Vukadinović, diplomate i javne ličnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.