Marko: Nada za separatiste, Kosovo nije nezavisno

Izvor: Blic, 27.Avg.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko: Nada za separatiste, Kosovo nije nezavisno

Inicijativa predsednika Borisa Tadića da se Kosovu predlože novi pregovori dolazi u pravo vreme, smatra ekspert za pravo bivše Jugoslavije Jozef Marko, ukazujući na to da odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) ohrabruje separatiste i da Kosovo nije postalo nezavisno.

''Deklaracija o nezavisnosti (Kosova) bila je pravna.To je sada MSP jasno razjasnio. Ali sud se, takodje, čvrsto drži toga da su Rezolucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SBUN od 1999. godine i na njoj zasnivajući pravni poredak UN- uprave i dalje važeći. To znači, da Kosovo, upravo, nije postalo nezavisna država. Čuveni 'konačni status', o kome se govori u Rezoluciji, nije postignut Deklaracijom o nezavisnosti", izjavio je Marko nemačkom listu ''Frankfurter rundšau''.

Za ovog profesora iz Graca, za koga se kaže da je jedan od najboljih stručnjaka za pravo nacionalnih manjina, rešenje kosovskog pitanja može biti ''samo takvo da se Kosovo i Srbija pragmatički slože, da bi brže došli u Evropsku uniju (EU)''.

''Pri pristupu su oni zavisni jedno od drugog'', rekao je Marko, koji je kao ekspert za pravo nacionalnih manjina savetovao Savet Evrope i Kristijana Švarc-Šilinga.

Na pitanje lista da li, onda, Tadićeva inicijativa da se Kosovu predlože novi pregovori dolazi pravovremeno, profesor je odgovorio pozitivno. ''Da - ali bi pregovori s ciljem da se anulira Deklaracija o nezavisnosti bili besmisleni'', izjavio je Marko.

Na pitanje lista da li je Republika Srpska u svojim težnjama za nezavisnošću posle odluke MSP poentirala, Marko je rekao da nije. ''Republika Srpska je uključena u sve državne organe države BiH, ona ima sva veto-prava....'', rekao je Marko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.