MUP-u RS treba zvaničan zahtev za proveru pretnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP-u RS treba zvaničan zahtev za proveru pretnji

BANJALUKA - Zvaničan zahtev za bilo kakvu proveru informacija povodom pretnji upućenih predsedniku Srbije Borisu Tadiću iz Republike Srpske nije stigao u Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, rekao je Tanjugu načelnik Uprave kriminalističke poliicje MUP-a RS Gojko Vasić.

"Do sada nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje o tome i mi ne možemo po tom pitanju ništa preduzeti dok ne dobijemo zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nadležnih organa Srbije", rekao je Vasić.

"U svakom slučaju, očekujemo da će tako nešto verovatno stići, jer postoje indicije da su pretnje stizale predsedniku Srbije Borisu Tadiću i iz RS, ali ne znamo da li će to ići direktno na MUP ili posredstvom Interpola", dodao je on.

On je rekao da MUP RS ne može preduzimati nikakve radnje na osnovu medijskih natpisa i tvrdnji, jer je za te aktivnosti potrebno i odobrenje tužilaštva, koje će biti uključeno u ove istražne radnje kada stigne zvaničan zahtev iz Srbije.

Petrović: Pretnje treba proveriti

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Srbije Goran Petrović ocenio je da pretnje koje su proteklih dana elektronskom poštom upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću "nisu ozbiljne prirode", ali da bi nadležni državni organi svakako trebalo da utvrde da li predsedniku preti realna opasnost.

"Ako želite da procenite da li je nekakva pretnja ozbiljna, opravdana, morate da obavite neke operativne radnje, neke operativne provere, i da dođete do nekih činjenica, i na osnovu tih činjenica da donesete procenu", izjavio je Petrović agenciji Tanjug.

Petrović je rekao da bi se pretnje upućene Tadiću mogle uporediti sa lažnim dojavama o podmetnutoj bombi koje često štižu u Palatu pravde, koje, iako svi znaju da su lažne, uvek bivaju tretirane kao da postoji realna opasnost.

Pretnje kao sredstvo odvraćanja

Prema Petrovićevim rečima, pretnje su obično sredstvo odvraćanja, tako da su one pretnje koje stižu kao reagovanje na neki događaj obično neozbiljne.

"Ako vi želite nekoga da nekom pretnjom odvratite od neke radnje, vi to radite apriori. Vi kažete - ako uhapsite toga i toga i izručite ga Hagu, mi ćemo uraditi to i to. Dakle, pošto se to već desilo, u ovom konkretnom slučaju Radovan Karadžić je uhapšen i treba da bude izručen Hagu, to je nešto što se dešava naknadno.

Besmisleno je sada pretiti i to nema nikakav efekat na neko buduće nečinjenje. To bi sada bila neka odmazda, a to je malo verovatno", ocenio je Petrović. Zato su pretnje upućene Tadiću nakon hapšenja Radovana Karadžića, prema Petrovićevom mišljenju, "puki verbalizam".

Pretnje kao žar političke borbe

"Kada se radi o ovim takozvanim pretnjama ili prozivanjima od strane lidera političkih partija, to je ono što smo već mnogo puta imali, to je taj žar političke borbe i to je pokušaj tih stranaka koje su izgubile vlast i koje su na silasku da opet malo privuku pažnju na sebe, raspale malo ta nacionalna osećanja i na njima prikupe neki politički poen", rekao je Petrović.

Kako je ocenio, uvrede na račun predsednika Tadića koje je u petak na konferenciji za novinare iznela poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta nisu ozbiljna pretnja smrću, već "epsko, mitsko pozivanje na neka prokletstva" i "čist populizam i demagogija".

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju pretnje Tadiću dovoljno će biti da nadležni državni organi odgovorno urade svoj deo posla i sprovedu sve potrebne provere.

"Kada smo pominjali one famozne pozive u Palati pravde, neka su lica otkrivena koja su činila to delo, i kad ta lica budu osuđena i dobiju godinu ili dve zatvora to će biti dovoljno nekim sledećim potencijalnim počiniocima tog dela da shvate da se to ne isplati", kazao je Petrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.