Legiji i Bracanoviću oduzeta odlikovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legiji i Bracanoviću oduzeta odlikovanja

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić doneo je danas Ukaz o oduzimanju odlikovanja Miloradu Ulemeku Legiji, Miloradu Bracanoviću, Nenadu Bujoševiću i Dušku Maričiću, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Predsednik je ukaz na 10. godišnjicu demokratskih promena doneo na osnovu predloga Komisije za odlikovanja, koja je utvrdila da je reč o licima nedostojnim odlikovanja.

Komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je zauzela stav da Ulemek Milana Miloradu treba oduzeti Orden jugoslovenske zastave II stepena, Bracanović Nikole Miloradu Orden za hrabrost, Bujošević Slavoljuba Nenadu Orden za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti I stepena i Maričić Đurađa Dušku - Orden za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti II stepena, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Komisija je, kako je navedeno, utvrdila da su navedena lica pravosnažno osuđena za najteža krivična dela i da su u smislu člana 24. Zakona o odlikovanjima postupala suprotno javnom poretku i moralu, što ih čini nedostojnim položaja nosioca odlikovanja.

Komisija je konstatovala da nema evidencije o odlikovanim licima u SRJ, te da MUP, BIA i Vojska Srbije ne poseduju evidenciju o svim odlikovanim licima, pripadnicima njihovih službi.

U arhivi Kancelarije ordena SRJ i Kancelariji ordena SCG se ne nalazi evidencija odlikovanih lica, koju je na osnovu člana 27. Zakona o odlikovanjima Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 59/98, 21/01) Kancelarija ordena, kao odgovarajuća služba predsednika Republike, bila obavezana da vodi.

Komisija za odlikovanja stoga se rukovodila isključivo ukazima objavljenim u Službenom listu SRJ, broj 47/99, u kojem je objavljeno da su Ulemek, Bracanović, Maričić i Bujošević odlikovani pomenutim ordenjem.

Komisija ističe da će razmatrati predloge za oduzimanje odlikovanja i za druga lica koja su osuđena za najteža krivična dela, na osnovu zvaničnih podataka o njihovom odlikovanju.

Komisija će predložiti oduzimanje tih odlikovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.