Kritika opozicije na Tadićev predlog

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritika opozicije na Tadićev predlog

Opozicija kritikovala predlog predsednika Tadića o promeni Ustava u izvesnim tačkama, kako bi se omogućilo smanjenje broja narodnih poslanika, smatrajući da je izjava neozbiljna i neodgovorna i da bi mogla dovesti do destabilizacije zemlje.

Profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić ocenila je da je inicijativa predsednika Tadića za promenu Ustava "veoma racionalna i dobra".

Ona je agenciji Tanjug izjavila da zahtev za ustavnim uređenjem pitanja decentralizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << države koincidira sa političkom praksom i preporukama Evropske unije.

"Ja smatram da je taj Ustav toliko loš, da ima toliko mnogo nedostataka, da je svako vreme za njegovu promenu sa pravnog stanovišta dobro vreme", istakla je Vodinelić.

Profesorka je, međutim, dodala da je, i pored toga što je reč o dobroj inicijativi, promenu Ustava s obzirom na trenutni odnos snaga u parlamentu veoma teško postići.

Poslanici opozicionih stranaka ocenili su da je predlog predsednika Srbije Borisa Tadića o promeni Ustava, izmeni izbornih zakona, čime bi se, između ostalog, smanjio broj poslanika u republičkom parlamentu, neozbiljan i da predstavlja marketinški trik.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić je, međutim, ocenio da je taj predlog dobra inicijativa o kojoj bi trebalo da se razgovara.

Ružić je, novinarima u Domu Narodne skupštine, rekao i da broj od 250 poslanika po evropskim standardima, ne odgovara broju stanovnika Srbije.

Srpska napredna stranka ocenila je najavu predsednika Tadića da će se menjati Ustav "neozbiljnom i neodgovornom" i umesto promene najvišeg akta zemlje predlažila izmenu izbornog zakonodavstva. 

Na konferenciji za novinare, zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić je rekao da je Ustav na snazi samo dve godine i upitao koliko bi Srbiju koštalo da se raspiše referendum o njegovoj promeni. 

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da bi u nekim delovima trebalo promeniti Ustav, da je jednostavnije smanjiti broj članova Vlade Srbije nego menjati taj akt kako bi se smanjio broj poslanika republičkog parlamenta.

Koštunica je komentarišući izjavu predsednika Tadića o promeni postojećeg Ustava, novinarima rekao da Vlada Srbije sa ministrima, državnim sekretarima i pomoćnicima ima oko 300 članova i da je lakše smanjiti taj broj.

Lider DSS-a kaže da je "poruka predsednika Tadića neozbiljna, zato što previđa da je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, a pitanje je da li je ima".

Dalja decentralizacija 

Zamenik šefa Poslaničke grupe Nova Srbija Miroslav Markićević rekao je da Tadićev predlog pokazuje kolika je konfuzija u vladajućoj koaliciji.

"Ovih dana je vladajuća koalicija predložila da se uvedu čak i rezervni poslanici, a sa druge strane predsednik Demokratske stranke govori o smanjenju broja poslanika", rekao je Markićević novinarima.

Istakao da nema ništa protiv predloga ukoliko će na taj način troškovi za državu i građane Srbije biti manji.

"Mislimo da se iza toga krije nešto drugo, dalja centralizacija države i nečija želja da od 150 poslanika izabranih po novom zakonu više od 100 bude iz Beograda", naveo je Markićević.

"Tadićev predlog je, u stvari, marketinški trik da se skrene tema sa pravih stvari, odnosno stvari koje tište najveći broj građana Srbije, a to je ekonomska kriza, meksički grip", rekao je Markićević i dodao da NS ne veruje u iskrenost Tadićevih reči.

Poslanik Liberalno demokratske partije Vesna Pešić ocenila je da je Tadićev predlog neozbiljan. Ona je rekla, da ukoliko odlučimo da menjamo politički sistem to moramo da radimo veoma temeljno i ozbiljno, mora da se otvori ozbiljna debata, a ne preko intervjua da se najavljuje promena Ustava.

"To je samo dalja destabilizacija ove zemlje", ocenila je Pešić i dodala da je ona za ozbiljnu reformu političkog sistema.

Komentarišući predlog o smanjenju broja poslanika, Pešić je rekla da je prvo sprovedena kampanja protiv Skupštine, koju su vodili predsednik Tadić i Vlada Srbije, a sada se iznose predlozi koje poslanici ne bi mogli da odbiju.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da bi, u cilju poboljšanja funkcionalnosti države, trebalo u izvesnim tačkama promeniti Ustav.

Tadić je, u intervjuu "Večernjim novostima", rekao da bi na taj način trebalo omogućiti smanjenje broja narodnih poslanika i regionalizaciju Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.