Korak ka boljim odnosima

Izvor: RTS, 16.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korak ka boljim odnosima

Poseta crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića Beogradu i zvanični susret sa predsednikom Borisom Tadićem, pokazatelj je da su se stekli uslovi za unapređenje odnosa na najvišem nivou. Vujanović dolazi u Beograd 18. maja.

Prvi zvanični susret predsednika Srbije i Crne Gore Borisa Tadića i Filipa Vujanovića u Beogradu, nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Crna Gora priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, pokazatelj je da su se stekli uslovi za unapređenje odnosa na najvišem državnom, političkom i diplomatskom nivou, ocenjuju obe zemlje.

Kosovsku nezavisnost Crna Gora je priznala 9. oktobra 2008. godine, dan nakon što je u Savetu bezbednosti UN to pitanje stavljeno u nadležnost Međunarodnog suda pravde.

Zvanični Beograd je svoje nezadovoljstvo takvom odlukom crnogorske vlade iskazao uskraćivanjem gostoprimstva ambasadoru Crne Gore u Srbiji, Anki Vojvodić.

Otvorena pitanja o kojima bi moglo biti reči tokom Vujanovićevih razgovora u Beogradu, osim pitanja ambasadora, je sporazum o dvojnom državljanstvu, obrazovanje, položaj i prava srpske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Srbiji, kao i crkvena pitanja, imajući u vidu da u Crnoj Gori deluje kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva.

Crna Gora zainteresovana za ekonomska pitanja 

Crna Gora je već saopštila da je zainteresovana za saradnju po svim ekonomskim pitanjima, izgradnju auto-puta od Beograda do Boljara, na granici sa Crnom Gorom, ali i zajedničku rekonstrukciji železničke pruge od Beograda do Bara koje se smatra važnim i istovremeno veoma zapostavljenim pitanjem.

Imajući u vidu evropsko opredeljenje dveju država jedna od tema će, svakako, biti evropske i evroaltantske integracije i ispunjavanje uslova dveju zemalja za stavljanje na belu šengen listu.

Premijer i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Milo Đukanović je u poslednjim istupima na tu temu ocenio da su odnosi te države i Srbije na "najnižem nivou" u njihovoj istoriji.

Vujanović je nedavno u intervjuu Tanjugu ukazao da su odnosi Beograda i Podgorice u nizu značajnih oblasti izuzetno sadržajni i kvalitetni, kao i da crnogorska ambasada u srpskoj prestonici u ovom trenutku funkcioniše relativno normalno i bez ambasadora.

Posle ovog susreta očekuje se da će odnosi Srbije i Crne Gore krenuti uzlaznom linijom, tim pre što su, kako navodi Vujanović, i on i predsednik Tadić "pristalice formule" da bi odnosi dve zemlje trebalo da budu primer dobrih odnosa ne samo na Balkanu, u jugostičnoj Evropi, već i u međunarodnoj zajednici.

Vujanović i Tadić su se u proteklih mesec dana sreli dva puta - na energetskom samitu u Sofiji, a potom i u Skoplju, prilikom inauguracije makedonskog predsednika Đorđa Ivanova.

Tokom susreta na marginama energetskog samita u Sofiji, dvojica državnika su se saglasila da nemaju istovetne stavove po pitanju Kosova i Metohije, ali da to ne znači da ne treba tragati za mogućnostima zajedničog života i rešavanja pitanja koja su od elementarnog interesa za građane Crne Gore i Srbije.

Crnogorski predsednik je poslednji put u poseti Srbiji boravio maja 2006. godine, samo nekoliko dana nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vujanović u ponedeljak u Beogradu

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2009

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović dolazi u ponedeljak u Beograd u zvanični posetu. Susret Vujanovića i Borisa Tadića je jasan pokazatelj da su se stekli uslovi za unapređenje odnosa na najvišem državnom, političkom i diplomatskom nivou, ocenjuje se u obe zemlje. Crnogorski predsednik je poslednji...

Nastavak na Radio 021...

VUJANOVIĆ TU KAD I BAJDEN

Izvor: Press, 17.Maj.2009, 02:39

U senci priprema za dolazak američkog potpredsednika Džozefa Bajdena u Srbiju, ostaje zvanična poseta predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji sutra dolazi u Beograd, prvi put nakon što je njegova država priznala nezavisnost Kosova. .U kabinetu predsednika Crne Gore negiraju da su...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.