Ko o čemu, Homen o Kariću

Izvor: BKTV News, 15.Sep.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko o čemu, Homen o Kariću

Ovih dana na Radio Beogradu, u inače zanimljivim i aktuelnim prepodnvenim emisijama u novoj šemi, ponovo se javio Slobodan Homen. Bivši državni sekretar, bivšeg minstarstva pravde, bivšeg režima Borisa Tadića i vlade. I nije zlo u tome.
Smeta da baš Slobodan Homen i dalje objašnjava stavove Evropske unije o stanju u našem sudstvu. Poznato je da je EU tražila da se izvrši reforma „reformisanog sudstva“, u kome su glavnu rolu imali Homen i njegova šefica Snežana Malević.
Upravo zato, pravo je javnosti da postavi dva pitanja autorki emisije. Jedno je – otkud ideja da zove Homena. a ne novog ministra pravde, koji će da ispravlja, sijaset ljudskih, moralnih i profesionalnih gluposti načinjenih kada je preko 750 sudija i oko 300 tužioca izbačeno iz službe, jer na reveru nisu nosili značku odredjenih stranaka?!
I drugo – imali li slučajnosti da je baš prvo pitanje autorke i voditeljke bilo: kako Homen gleda na famozni član zakona po kome su u Srbiji proganjali i vlasnike privatnih firmi zbog krivičnog dela „zloupotrebe službene dužnosti“! Ili, da bi čitaocima bilo jasnije – gde su Homen i njegovi partijski jednomišljenici našli zakonsko i pravno uporište da taka, evropski neodrživ član zakona, koriste za politički, a ne krivični progon ljudi. Jer ,reč je o „zloupotrebi privatnog kapitala“,ako su uopšte upropašćavali sopstveni kapital.
Greška u koracima je odmah načinjena. Jer je ilustracija za ovo pitanje bio Bogoljub Karić. Trebalo je to i da bude „emisijia o Bogoljubu Kariću“. I nepogrešovo je to pitanje postavljeno Homenu. Jer, ko o čemu, Homen o Bogoljubu Kariću.
Autorka emisije je morala da se infromiše da Bogoljub Karić nikada nije imao nijednu izvršnu funkciju u svojim kompanijama. Dakle, pitanje je moglo da se formuliše, i to baš Homenu, po kojoj osnovi su sedam godina gonili Bogoljuba Karića, ako je svima jasno da po evropskim standardima niko ne može da bude kriv „po službenoj dužnosti“ ako je samo akcionar u svom preduzeću.
Čudno je da nijednoj vladi u poslednjih sedam godina, a čiji je stvarni šef bio Boris Tadić, nije palo napamet da svom sudstvu postavi pitanje – ili imate osnova za krivično gonjenje Karića ili skinite poternicu. Jer i ona „optužnica“ sa kojom se mahalo u javnosti, nije nikad postala pravosnažna.
Prikrio je Homen i da je afera Mobtel, za koju se, takodje, interesuje EU, zapravo afera „Mobi 063“, jer ta firma prodata, a Mobtel je gurnut u stečaj, iako je bio i ostao „fabrika para“! Prikrio je i da je vodjen i nikad okončan susdski proces protiv dva guvernera – Kori Udovički i Radovana Jelašića – jer nisu izvršili nijedno od devet sudskih rešenja da se Karićevoj Astra banci vrati licenca/ ta banka i danas ima na računu 100 miliona evra u kešu/, pravdajući se da je to „njihovo diskreciono pravo“. U kojoj još zemlji ima iko, pa makar bio i Boris Tadić, diskreciono pravo da osporava trešenje Ustavnog suda?
Ne kažem da ne može, ali za tako nešto je zaprećena kazna i do 12 godina zatvora. Interesantno je da li če ikada – ako se neko od ljudi protiv kojih se vode sudski procesi, a koji su to izbegavali krijući se iza „PRAVA NA IMUNITET“, poslamnički ili neki drugi – napisati to u svojoj biografiji kada se kandiduju za neki novi mandat. Ili će mrtvi ladni da stave – NISAM OSUDJIVAN!
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Slobodan Homen na optuženičkoj klupi

Izvor: Politika, 15.Sep.2012

Tužbu podnela sudija u predmetu protiv Marka Miloševića..Bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen uskoro će sesti na optuženičku klupu Prvog osnovnog suda u Beogradu. Još dok se nalazio na ovoj funkciji, tužbu zbog klevete protiv njega podnela je Gordana Vidojković, sudija...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.