Kiparsko-srpski poslovni forum

Izvor: RTS, 21.Maj.2010, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiparsko-srpski poslovni forum

Predsednik Boris Tadić sa kiparskim kolegom Dimitrisom Hristofijasom otvorio Kiparsko-srpski poslovni forum. Tadić uputio poruku privrednicima da vode računa o interesima Srbije. Srpski predsednik razgovarao sa predsednikom kiparskog parlamenta Mariosom Karojanom.

Srpski predsednik Boris Tadić otvorio je, sa kiparskim predsednikom Dimitrisom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hristofijasom, Kiparsko-srpski poslovni forum Perpspektive ekonomske saradnje Kipra i Srbije.

Predsednik Srbije uputio je poruku privrednicima da vode računa o interesima Srbije, naglasivši da ne bi smelo da se događa da neki domaći biznismen ostvaruje profit u Srbiji, a da ima registrovane firme u inostranstvu.

Tadić je, u Nikoziji, istakao da se ne meša u slobodu poslovanja domaćih privrednika, ali da želi da im uputi "apel i jasnu poruku" da vode računa o "interesu zemlje u kojoj privređuju i iz koje potiču".

"Primećujem da mnogo naših privrednika ima registrovane kompanije na Kipru. Ono što sam uvideo kao potencijalni problem, jeste kao što je bilo u prošlosti, za vreme vlade Vojislava Koštunice, da se prodaju neka preduzeća koja ostvaruju profite na tržištu Srbije, a registrovana su na Kipru", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da u tom slučaju novac ne ide u Srbiju, već u banke na Kipru, a naše banke i država ne dobijaju ništa od poreza.

Tadić je rekao da to ne bi smelo više da se događa i da zato upućuje jasnu poruku srpskim privrednicima.



Poboljšati ekonomski odnose


Tadić je naveo i da Srbija i Kipar imaju izvanredne političke odnose, ali da njih ne prate tako dobri ekonomski odnosi i to u budućnosti treba da se promeni.

Srpski predsednik je istakao i da dve zemlje imaju isto viđenje situacije na severnom Kipru i na Kosovu, gde se radi o pokušaju secesije od država koje su članice UN i dodao da Kipar podržava Srbiju u pravcu evropskih integracija.

"Kipar je naš pouzdan partner i saveznik u tom smislu i dobar advokat naših interesa u evropskim institucijama", dodao je srpski predsednik.

Tadić je naveo da je sa predsednikom Hristofijasom zaključio da je nivo trgovinske razmene veoma nizak, ali da nema prepreka da se on u budućnosti poveća i istakao da je upravo iz tog razloga značajno održavanje Kiparsko-srpskog poslovnog foruma.

"Dobar zaključak naših privrednika na forumu je da su naciljane one oblasti trgovine u kojima se može sarađivati i robe koje mogu biti predmet poboljšanja naše trgovinske razmene", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da već u nekoliko narednih meseci možemo očekivati značajno poboljšanje, a u narednim godinama izuzetno visok nivo trgovinske razmene Kipra i Srbije.

Veliki potencijal srpskog tržišta

Tadić je, obraćajući se učesnicima poslovnog foruma, pozvao kiparske privrednike da ulažu u Srbiju, ukazavši da srpsko tržište ima veliki potencijal.

"Srbija je centralno tržište u regionu i preko CEFTE može da opsluži tržište od 30 miliona ljudi. Takođe, imamo i sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Belorusijom, a uskoro će takav sporazum biti potpisan i sa Ukrajinom", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da je Srbija dinamična zemlja, stabilna i želi da uđe u EU.

"Naša dužnost je da radimo zajedno, vlada i privrednici i nadam se da će ova poseta ubrzati i poboljšati naše ekonomske odnose", rekao je Tadić.

Na ekonomskom forumu, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da Srbija svoju stratešku poziciju želi da iskoristi, kroz praktičnu, održivu i dugoročnu strategiju ekonomske saradnje sa svim vodećim, svetskim privredama i to je jedan od razloga zbog kojeg Kipar vidi kao iskrenog partnera u budućem razvoju.

Prethodno, predsednik Tadić sastao se sa predsednikom kiparskog parlamenta Mariosom Karojanom i arhiepiskopom Kiparske pravoslavne crkve Hrizostomosom. Predsedniku Srbije je, ispred zgrade parlamenta, priređen svečani doček.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.