Ketrin Ešton ne traži sastanak Tadića i Tačija

Izvor: Blic, 25.Sep.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ketrin Ešton ne traži sastanak Tadića i Tačija

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton uskoro će odrediti posrednika koji će voditi dijalog Beograda i Prištine, a Vlada Srbije odrediće eksperte koji će u pregovorima učestvovati. Ovo je, kako saznaje „Blic“ u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, dogovoreno na njihovom sastanku u Njujorku pre dva dana. Prilikom susreta Tadić je Eštonovoj predao srpski spisak predloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o temama koje bi Beograd želeo da stavi za pregovarački sto.

- Eštonova nije tražila sastanak Tadića i Tačija, niti je to rečju pomenula na sastanku i ne očekujemo da će na tome insistirati - kažu za „Blic" u Tadićevom kabinetu odgovarajući na pitanje da li će do tog sastanka, na kome je do sada insistirao kosovski premijer, doći.

Predsednik Srbije i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku sastali su se na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, a razgovarali su stojeći, naslonjeni na ogradu i, kako kažu u Tadićevom kabinetu, „u dobroj atmosferi".

Kako „Blic" saznaje iz dobro obaveštenih krugova u Briselu, kosovski premijer Hašim Tači takođe je Eštonovoj predao prištinski „spisak želja" za razgovore. Predlog tema za koje smatraju da bi bilo dobro staviti na pregovarački sto pripremio je i Euleks, saznaje „Blic" u diplomatskim krugovima u Beogradu. Očekuje se da pregovori počnu uskoro i da eksperti počnu od onih tema o kojima je već ranije postignuta saradnja i uspostavljen dogovor.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je juče u Beogradu da je Srbija spremna na razgovore sa Prištinom o svim otvorenim pitanjima, ali i dodao da je rešavanje svakog konkretnog problema važnog za život građana na neki način vezano za status Kosova.

Ambasador SAD u Prištini Kristofer Del juče je rekao da ne zna da li će Vašington učestvovati u pregovorima, ali da su mu političari u Prištini rekli puno puta da ne žele otpočinjanje dijaloga bez učešća SAD. On je ocenio da bi sever Kosova trebalo da bude jedno od pitanja o kojima će razgovarati Beograd i Priština.

- Svi smo svesni specifičnih okolnosti na severu i neke od tih okolnosti mogu biti teme razgovora - rekao je Del i do­­­­dao da bi Kosovo i Srbija trebalo da se fokusiraju na praktična pitanja, a ne na teme poput statusa Kosova.

Kabinet kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua saopštio je juče da je „američki predsednik Barak Obama obećao nastavak američke diplomatske podrške nezavisnom Kosovu".

Dijalog korak po korak

- Pregovori treba da budu usredsređeni na unapređenje saradnje i poboljšanje života ljudi. Oni će se verovatno odvijati korak po korak, pri čemu će konkretna pitanja biti obrađivana jedno za drugim - rekla je juče Ketrin Ešton za „Balkan insajt" odgovarajući na pitanje „da li bi jedna od tema trebalo da bude razmena teritorija ili status Srba na severu Kosova.

Eštonova je rekla i da će se sastati sa drugim međunarodnim partnerima, uključujući SAD, kako bi pomogla u pripremi modaliteta dijaloga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.