Kamen temeljac za most Zemun-Borča

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamen temeljac za most Zemun-Borča

Beograd -- U Beogradu će danas biti položen kamen temeljac za Most prijateljstva Kine i Srbije, koji će spajati naselja Zemun i Borča.

Kamen temeljac će položiti predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.

Most Zemun-Borča je prvi infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade, koji je potpisan u avgustu prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Pekingu.

Ugovor o izgradnji mosta, čija je vrednost 170 miliona evra, potpisali su sredinom aprila u Beogradu ministarka za NIP Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) bi trebalo da bude obezbeđeno 15 odsto sredstava za izgradnju mosta, a ostatak iz kredita kineske "Eksim banke", dok će troškove eksproprijacije i tehničkih priprema finansirati grad.

Rok otplate kredita "Eksim banke" Kine je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje.

Radovi na izgradnji počeće sredinom aprila 2011, a rok za izgradnju mosta je tri godine.

Budući Most prijateljstva biće dugačak 1 507 metara sa pristupnim saobraćajnicama u dužini od 21,5 kilometara.

U okviru tog projekta biće izgrađene i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara, od Novosadskog puta do ulice Cara Dušana, kao i od Batajničkog i Zrenjaninskog puta do Pančevačkog mosta.

Most Zemun-Borča treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put, čime će se ostvariti i bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd.

Planirane su tri faze radova, a u prvoj je predviđeno da se obave radovi od novog Novosadskog puta (saobraćajnice T6) do Batajničkog puta, dok druga faza podrazumeva završetak radova na gradnji mosta preko Dunava i spajanje Batajničkog i Zrenjaninskog puta.

U trećoj fazi predviđeno je i spajanje Zrenjaninskog i Pančevačkog puta.

Današnjoj ceremoniji prisustvovaće i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, na čiji poziv u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji boravi visoka kineska delegacija, zatim premijer Mirko Cvetković sa članovima Vlade, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i drugi zvaničnici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

25 automobilskih kompanija namerava da investira u Srbiju

Izvor: AutoBrief.com, 15.Jul.2010, 12:21

U Nišu je juče potpisan sporazum o izgradnji nove fabrike italijanske kompanije "Dajtek", koja će zaposliti 400 radnika. Sporazum o ovoj grinfild investiciji, čija je vrednost 12 miliona evra, potpisali su vlasnik i direktor "Dajteka" Đulijano Zuko, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Sastanak Cvetkovića i Vu Bangua

Izvor: Blic, 15.Jul.2010

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković sastao se danas sa predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguom...Delegacija kineskog parlamenta doputovala je juče u trodnevnu posetu Beogradu, na poziv predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović...Predsednik Srbije Boris...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.