Jovanović: Tadić greši, Preokret nije ekstremizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Tadić greši, "Preokret" nije ekstremizam

BEOGRAD -

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da predsednik Srbije Boris Tadić greši ukoliko programski dokument "Preokret", koji su predstavili LDP i Srpski pokret obnove, proglašava ekstremizmom, a lider SPO Vuk Drašković da niko neće od Srbije tražiti formalno priznavanje nezavisnosti Kosova, već samo da se prihvati realnost.

Tadić je juče na Kopaoniku rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne može da potpiše taj dokument, jer se suštinski ne slaže sa politikom odustajanja od legitimnih državnih i nacionalnih interesa i što bi primenom plana Martija Ahtisarija srpski narod za tri decenije potpuno nestao sa Kosova i Metohije.

"Ne treba Srbiji gatanje o tome šta će se desiti za 30 godina, ni politika novog Gazimestana, mi moramo da mislimo o tome šta nas čeka za tri meseca. Ništa od Srba i Srbije na Kosovu neće ostati, ako Srbija 9. decembra stane i ako živote i sudbine vežemo za barikade", rekao je Jovanović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Fatalizam Nikolića i Koštunice, dobronamernost LDP, SPO, SDU ...

Prema njegovim rečima, oduzimati evropsku budućnost Srbije znači gurati je u samoizolaciju.

Jovanović je objasnio da se "Preokretom" želi sprečiti nova nacionalna katastrofa, kao i da nema vremena za gubljenje.

"Predsednik treba da traži ekstremizam na drugom mestu, u fatalizmu (Tomislava) Nikolića i (Vojislava) Koštunice, kojima je često mnogo bliži u stavovima o Kosovu i evropskoj budućnosti, nego nama i dobronamernim potpisnicima apela, koji je okupio najhrabrije predstavnike civilnog društva, nesporne autoritete našeg intelektualnog, umetničkog, medijskog i javnog života", naveo je lider LDP.

On je kazao da se zabludama o Kosovu "ne može ulepšati crna statistika" i naveo da je Srbija najsiromašnije evropsko društvo, sa najmanjom platom i penzijom, najvećom stopom nezaposlenosti, najmanjim investicijama, najvećim rastom duga, najnefunkcionalnijim obrazovnim sistemom i najvećim odlivom mozgova u Evropi.

"To nije slika naših sposobnosti, nego cena pogrešne politike u zemlji čiji je Tadić predsednik. Ta cena će dodatno rasti i slomiti Srbiju, ako tu politiku ne preokrenemo", ukazao je Jovanović.

"Kroz minsko polje krčimo evropski put Srbiji"

On je rekao da je predsednik Srbije dužan da preuzme odgovornost i da ne može da očekuje da "Preokret" bez reči "statira u obračunu koji traje protiv evropske Srbije".

"Ako se samo okrene oko sebe, videće nas, koji nećemo da čekamo, kako kroz minsko polje krčimo evropski put Srbiji, umesto onih čija je obaveza da ovu zemlju vode. Svojim jasnim stavom se suprotstavljamo političkoj hipnozi kojom se umanjuje stvarni značaj Evrope za Srbiju", rekao je Jovanović.

On je naglasio da je "smisao života samo u Srbiji promenjenih prioriteta, zemlji slobodnih građana koja je konačno pronašla mir sa sobom i susedima, društvu kojim vladaju pravo i efikasne institucije, zajednici koja ceni i podstiče znanje, rad i uspeh, razvija konkurenciju i otvara ekonomiju, modernizuje sve zaostalo".

"Samo tu ideju vreme može potvrditi kao pozitivnu viziju i pokretača društva koje zna šta će sa sobom u 21. veku", zaključio je Jovanović.

Drašković: Nema dileme o promeni politike prema Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković rekao je danas u Nišu da ne sme biti dileme kada je u pitanju promena državne politike prema Kosovu i da trenutna, kako je kazao, gubitnička politika prema Kosovu mora da se menja.

"Svako ima pravo da nešto potpiše ili ne, ali kada je u pitanju pitanje svih pitanja - promena pogrešne gubitničke državne kosovske politike onda tu ne sme biti dileme. Ta politika se mora menjati", rekao je Drašković.

Drašković je danas u Nišu učestvovao na tribini "Srbija na raskršću" na kojoj su gostovali i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, a prisustvovali predstavnici LDP-a.

"Nema više varanja naroda parolama i Evropska unija i Kosovo. Treba reći narodu i Evropska unija i evropska prava i garancije za Srbe i srpske baštine na Kosovu. Ova politika nema alternativu, jer je suprotno ovoj politici, politika antievropskih snaga, koje su pred vratima i koje žele da Srbija ponovo prevali put nesreće kao u poslednjoj deceniji 20. veka", rekao je Drašković.

SPO traži od Srbije da prizna da to Kosovo postoji

Drašković je rekao da se ne sme voditi naopaka kosovska politika i da ne sme biti kompromisa sa "svim što stiže sa severa Kosova, a što kreira antievropska Srbija".

Lider SPO je rekao i da niko nije, ne traži i neće tražiti formalno priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Od Srbije se traži, a to traži i SPO, da se prihvati realnost, da se prizna da to Kosovo postoji i da sa tim Kosovom održavamo najbolje moguće ekonomske, trgovinske i kulturne odnose, kao što ih održavaju Kina i Tajvan", rekao ke Drašković.

Predsednik LSV Nenad Čanak je rekao da može da razume Tadića, jer "kada je neko na najvažnijoj funkciji u državi, mora da vodi računa, i ima stvari koje ne može da kaže".

"Pristati na nešto što je možda i očigledno znači otvoriti put novim ucenama i pritiscima", rekao je Čanak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.