Josipović u poseti Srbiji

Izvor: RTS, 18.Jul.2010, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović u poseti Srbiji

Predsednik Hrvatske boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji. Ivo Josipović i Boris Tadić se založili za unapređenje saradnje dve zemlje i rešavanje otvorenih pitanja, navodeći da bi bilo dobro da se pitanje tužbe i kontratužbe za genocid reši vansudskim putem.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović doputovao je u prvu zvaničnu posetu Srbiji, koju je predsednik Srbije Boris Tadić ocenio kao istorijsku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i član Gradskog veća Beograda Željko Ožegović posadili su drvo u Parku prijateljstva na Ušću.

Hrvatski predsednik zasadio je sibirski brest.

Ožegović je ocenio da je to simboličan čin koji predstavlja izraz poboljšanja odnosa dve države i pospešivanje saradnje.

"Politička volja da se saradnja dve države na brojnim nivoima proširi ide u pozitivnom pravcu. Dobrosusedska i regionalna saradnja jesu prioritet ne samo na državnom već i na lokalnom nivou", rekao je Ožegović.

Posle razgovora predsednici Tadić i Josipović potvrdili su da su dve države, nakon oscilacija u odnosima, našle pravi put za rešavanje otvorenih pitanja koji vodi najboljim susedskim odnosima.

"Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom u domenu kulture, ekonomije, bezbednosti, i da postanemo zajedno članice EU. Hrvatska će naravno pre Srbije postati članica EU i Srbija podržava njeno što brže učlanjenje", rekao je Tadić.

Josipović je najavio da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu do Evrope.

Kao otvorena pitanja koja treba rešiti naveli su povratak izbeglica u Hrvatsku, zaštitu njihove imovine i rešavanje stambenih pitanja, zaštitu pisma i jezika Srba u Hrvatskoj, pitanje granice, pitanje nestalih, pitanje manjina i zaštite njihovih prava.

Da stvari idu u dobrom smeru, Tadić i Josipović navode i to što će, Srbija Hrvatskoj predati dokumenta u vezi sa događajima u Vukovarskoj bolnici za vreme rata.

Srpski predsednik je rekao da je spreman da sa Josipovićem dođe u Vukovar, kao i na sva ostala mesta stradanja u prethodnim ratovima, i pozdravio napore Josipovića u težnji ka pomirenju naroda u regionu.

"Ne treba niko da me zove u Vukovar. Naravno da ću doći u Vukovar", rekao je Tadić i dodao da će odabrati pravi trenutak za tu posetu.

Hrvatski predsednik je naglasio da je sa Tadićem razgovarao i o regionalnim pitanjima, kulturnoj, naučnoj i sportskoj saradnji Srbije i Hrvatske.

Tadić očekuje uzdržanost

Predsednik Srbije izjavio je da od zemalja u regionu očekuje uzdržan stav u vezi sa savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Očekujem od zemalja u regionu da uzmu u obzir šta će biti mišljenje Međunarodnog suda pravde i Rezoluciju Srbije u kojoj je iskazano da se mirnim putem i kompromisom nađe održivo rešenje, kao i da svojom politikom i ubuduće doprinose politici mira koja obezbeđuje duguročnu stabilnost", rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Josipovićem.

Tadić je ukazao da Srbija nikada i ni pod kojim okolnostima, ni kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ali i druge države, ne bi podržala bilo koji akt etničke secesije.

Povodom tužbe i kontratužbe za genocid, podnetih pred Međunarodnim sudom pravde, Tadić je rekao da bi bilo dobro da se problem reši vansudskim poravnanjem, dok je Josipović naveo da su tužbe podnete zbog rešavanja određenih problema i ako se oni mogu rešiti van suda, "tim bolje".

Odnosi Srbije i Hrvatske temelj stabinosti

Dvojica predsednika prisustvovali su u Subotici obeležavanju 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Tom prilikom, predsednik Tadić je izjavio da su odnosi Srbije i Hrvatske jedan od temelja stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i da Srbija podržava ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Tadić je rekao da Srbija vodi politiku očuvanja identiteta kulture, jezika i pisma svih naroda koji u njoj žive i naglasio da ne sme da bude dovedeno u pitanje nijedno od tih prava.

Predsednik Srbije poručio je da Hrvati u Vojvodini imaju obavezu, odgovornost i pravo, kao što i on kao predsednik Srbije ima obavezu odgovornost i pravo da, kako je rekao, da sve od sebe kako bi sve kulture i svi identiteti postojali u Srbiji.

"Uvek možete računati na mene kada je u pitanje razvoj bilateralih odnosa Srbije i Hrvatske i u meni ćete uvek imati saveznike za interese, kulturni indentiet i posebnosti Hrvata u Vojvodini", poručio je Tadić.

Josipović se zahvalio DSHV-u na značajnom doprinosu u očuvanju hrvatskog identiteta u Srbiji i rekao da Hrvati u Vojvodini u budućnosti mogu očekivati pomoć obe države.

"Biti Hrvat u Vojvodini nekada nije bilo lako, ali opstanak i uloga Hrvata u Srbiji je nesporna", naglasio je hrvatski predsednik.

Tokom dvodnevne posete Josipović će razgovarati i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i srpskim zvaničnicma o otvorenim pitanjima u odnosima dve zemlje, a sastaće se i sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine i nevladinog sektora.

U delegaciji predsednika Josipovića je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko koji će se sastati sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.