Josipović sa predstavnicima nevladinih organizacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2010, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović sa predstavnicima nevladinih organizacija

BEOGRAD -

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Beogradu da će u svom političkom angažmanu nastaviti da pokušava da doprinese pomirenju u regionu.

Josipović je novinarima nakon sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija iz Srbije rekao da je tokom 1990-tih godina i sam bio deo civilnog društva i da je ponosan na taj deo života.

"Moj stav o pomirenju u regionu ostao je nepromenjen, ali sada imam i veće mogućnosti nego pre da kroz politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radim na tome", poručio je hrvatski predsednik.

On je dodao da je u predsedniku Srbije Borisu Tadiću našao partnera za rad na normalizaciji odnosa, ali i za pružanje satisfakcije žrtvama ratova i procesu pomirenja.

Josipović je ocenio da su odnosi u regionu u poslednje vreme u usponu, i dodao da zna da za one koji su stradalnici i žrtve vreme sporo ide.

"Mnogo je lakše govoriti o rešavanju problema nego ih stvarno i rešavati. Pravda i razumevanje ne dolaze lako", ocenio je Josipović.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je zadovoljstvo što se od juče na ulicama Beograda srpska i hrvatska zastava vijore jedna pored druge.

Ona je ocenila da je to značajan simbolični momenat, i znak novih strategija i politika u regionu.

Kandićeva je apelovala na Josipovića i političare u regionu da podrže procese suočavanja sa prošlošću zarad bolje budućnosti.

Predstavnici nevladinih organizacija na sastanku su govorili o potrebi normalizacije odnosa u regionu, slobode kretanja ljudi, rešavanja problema u BiH i na Kosovu, kao i problema povratka izbeglica, povratka imovine, slobode medija i ljudskih prava marginalizovanih grupa, poput LGBT populacije.

Drugog dana dvodnevne posete Srbiji, Josipovića će danas primiti premijer Cvetković u zgradi Vlade Srbije.

Tadić i Josipović razgovaraće u Beogradu, u zgradi predsednika, sa porodicama izbeglica, povratnika u Hrvatsku, posle čega će dvojica predsednika prošetati centrom grada.

Posle šetnje, predsednik Tadić i njegov gost prisustvovaće susretu umetnika Srbije i Hrvatske u restoranu "Kalemegdanska terasa".

Predsednici Srbije i Hrvatske potvrdili su posle jučerašnjih razgovora u Beogradu da su dve države, nakon oscilacija i problematičnih odnosa u prošlosti, konačno našle pravi put za rešavanje otvorenih pitanja koji vodi najboljim susedskim odnosima i zajedničkom putu u Evropsku uniju.

Predsednik Srbije je prvu zvaničnu posetu svog hrvatskog kolege Beogradu ocenio kao istorijsku.

Tokom posete Subotici, gde su prisustvovali proslavi 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tadić i Josipović juče su poručili da su nacionalne manjine bogatstvo koje povezuje zemlje regiona i garantovali očuvanje njihovog identiteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.