Josipović: Hrvatska i Srbija spremne za dijalog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2010, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Hrvatska i Srbija spremne za dijalog

ZAGREB -

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je uoči sutrašnje posete predsednika Srbije Borisa Tadića Zagrebu da su Srbija i Hrvatska pokazale da su zrele i spremne da razgovaraju o svim otvorenim spornim pitanjima, bez obzira koliko ona bila teška za neku od strana.

"To je ključno, bez otvorenog razgovora nema ni rešavanja problema koji postoje, nema dogovora o ključnim pitanjima koja danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opterećuju odnose država i koja su od vitalnog interesa za naše građane", istakao je Josipović u intervjuu za agenciju Beta.

Promena atmosfere

Uoči Tadićevog dolaska u zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj, Josipović je rekao da od te posete očekuje nastavak "pozitivnih trendova", dobre poruke za građane, ali i pregled postignutog u radu na otvorenim pitanjima kao što su sudbina nestalih, povratak izbeglih, povratak kulturnog blaga, prava manjina, sukcesija i utvrđivanje granice.

Hrvatski predsednik posebno očekuje razgovor o privrednim pitanjima i jačanju privredne saradnje, navodeći da će sa Tadićem razgovarati i o situaciji u regionu i ulasku u Evropsku uniju.

Josipović je ocenio da su Srbija i Hrvatska u proteklih godinu dana dosta napredovale u rešavanju pitanja prava manjina, povratka izbeglica i kulturnog blaga, a manje u odnosu na pitanja nestalih i utvrđivanja granice.

On je, međutim, istakao da je vrlo važno da je došlo do intenziviranja dijaloga i promene atmosfere u okviru koje se taj dijalog vodi.

Podsticaj za ubrzanje

Na pitanje koji bi bio sledeći korak u razvoju odnosa dve države posle Tadićeve posete Vukovaru i izvinjenja na Ovčari, Josipović je odgovorio da je za hrvatsku stranu prioritet rešavanje pitanja nestalih, ali i drugih otvorenih pitanja.

"Svrha sastanka i razgovora i jeste utvrditi koliko je od sadržaja otvorenih pitanja rešeno, šta nam još preostaje za rešiti, kao i koliko je vremena za to realno potrebno", dodao je predsednik Hrvatske.

"Želim da damo jak podsticaj telima koja neposredno rade na rešavanju otvorenih pitanja da ubrzaju svoj rad", istakao je Josipović za agenciju Beta.

Drugi put u mesec dana

Predsednik Srbije Boris Tadić stiže sutra u dvodnevnu zvaničnu posetu Hrvatskoj tokom koje će razgovarati s najvišim hrvatskim zvaničnicima i predstvanicima srpske nacionalne manjine.

Prvog dana posete Tadić će se susreti sa svojim domaćinom, predsednikom Ivom Josipovićem, a zatim i sa premijerkom Jadrankom Kosor i predsednikom Sabora Lukom Bebićem.

Za uveče je planiran razgovor sa predstavnicima Srpskog narodnog veća i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Predsednici Srbije i Hrvatske u četvrtak će se obratiti učesnicima Biznis foruma Srbije i Hrvatske u Hrvatskoj privrednoj komori na kojoj je, prema podacima iz kabineta predsednika Hrvatske, učešće prijavilo oko 120 predstavnika preduzeća iz dve države.

Nakon toga Tadić i Josipović posetiće opštinu Krnjak u Karlovačkoj županiji, gde će se sastati sa predstavnicima lokalne vlasti sa područja Banije i Korduna i predstavnicima srpske zajednice.

Dva predsednika će poslepodne posetiti opštinu Gračac i obići Sajam ličkih proizvoda, a posle toga u selu Deringaj predviđena je poseta dva predsednika povratničkoj porodici Marković i obilazak manastira Krupa.

Ovo je druga poseta Tadića Hrvatskoj u ovom mesecu. Zajedno s predsednikom Hrvatske, Tadić je početkom novembra posetio Vukovar i Paulin Dvor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.